Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin yönetici olmasının ardından ortaya çıkan öğretmen açığının 400 bini bulduğunu dile getiren uzmanlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçici olarak 'ücretli öğretmen' adı altında mahalle imamlarının ders verdirildiğini kaydediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu görevlendirmeyle ilgili olarak yayınlanan yönelge de 'Öğretmen ve yöneticilerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin bakanlar kurulu kararının 9-(1)/a-1 maddesine göre öğretmen sayısının yetersiz olması sebebiyle ilçe müftülüğünün resmi din görevlisi ders ücreti karşılığında 4 saat din kültürü ve ahlak bilgisi dersine girebilir.' Denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı ek ders esasları kapsamında öğretmen ihtiyacının giderilemediği durumlarda 4 yıllık olmakla birlikte üniversite mezunu memurlara 10 saate kadar okullarda ek ders görevi verdirebiliyordu. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin çoğu okullarda müdür, müdür yardımcısı gibi yöneticilik pozisyonuna yükselince bu derseler girebilecek öğretmenlerin sayısında azalma yaşandı. Bu sebeple de 'ücretli öğretmenler' ile eksik giderilmeye çalışıldı. İlahiyat fakültesi mezunu, pedagojik formasyonu bulunan imamların öncelikle yönelindiği kaydedilirken uzmanlar bu kritere sahip imamların sayısının da çok fazla olmadığını hatırlatıyor.

Öğretmenliğin uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu dile getirenlerin sayısının hiçte az olmadığını kaydeden uzmanlar, okullarda din kültürü öğretmenlerinin büyük çoğunluğu yönetici olarak atandığı için ciddi anlamda din bilgisi öğretmeni açığı olduğunu, bu durumun yalnızca İstanbul ve Ankara'da değil Türkiye'nin dört bir yanında yaşandığını ifade ediyor.

İmamların sadece imam hatiplerde bile derse girecek olmasının doğru olmadığı üzerinde duran uzmanlar, derslere pedagojik formasyonu, alan bilgisi olan öğretmenlerin girmesi gerektiğinin altını çiziyor.