Türkiye'nin en çok izlenen dizisi Diriliş Ertuğrul'da yeni sezon Osman Gazi ile başlıyor. 5. sezonuna hazırlanan Diriliş Ertuğrul'da Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin çocukluğu anlatılacak. Ertuğrul Bey'in oğlu olan Osman Gazi'nin çocukluğunu kim canlandıracak sorusu yanıtını buldu. Diriliş Ertuğrul'da Osman Gazi'yi çocuk oyuncu Emre Üçtepe canlandıracak. Peki Emre Üçtepe kimdir kaç yaşındadır? İşte detaylar...

Tarihin gördüğü en büyük devletlerden Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi, Diriliş Ertuğrul'un 5. sezonunda ekrana gelecek. Dizinin hayranları Osman Gazi'nin kim olduğunu ve nasıl bir hayat yaşadığını merak ediyor? Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi kimdir kaç yıllarında yaşadı hayat hikayesi nedir?

dirilis

DİRİLİŞ ERTUĞRUL OSMAN GAZİ KİMDİR? KAÇ YAŞINDA?

Emre Üçtepe kimdir sorusu cevap buldu. Üçtepe, 10 12 yaşlarında ortaokul öğrencisi biridir. Tokat Yeşilyurt doğumludur. Daha önce minik oyuncuya ekranda rastlamadık. Emre Üçtepe tiyatrolarda rol almış ve Türk Hava Yolları reklamında da oynamıştır.. Küçük oyuncu Başarmalısın filminde de Naci karakterini canladırmıştı. Emre Üçtepe Tokat Yeşilyurt doğumludur ve ortaokul öğrencisidir.

OSMAN

OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN KURUCUSU OSMAN BEY KİMDİR?

Osman Bey, 1258 tarihinde Söğüd'de veya Osmancık'da dünyaya geldi. Babası Ertuğrul Gazî ve annesi Halîme Hatun'dur. 24 yaşındayken babasının yerine geçti. Osman Gazî, önce Kastamonu'daki Çobanoğullarına, sonra da Kütahya'daki Germiyanoğullarına bağlı idi. Onlar da Selçuklu Sultanına bağlıydı. İlk evliliği, 1280 civarında, Sultan Orhan'ın annesi ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Beyin kızı olan Mal Hatun iledir. 1289 yılına doğru Şeyh Edebali'nin kızı Rabî'a Bala Hatun ile evlenince, nüfuzu ve kudreti arttı. Bu hanımından da Şehzade Ala'addin dünyaya geldi.

1281 yılında babasının yerine aşiret beyi olan Osman Bey, bir görüşe göre, Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Mes'ûd'un 1284'de Söğüd ve çevresinin kendisine tahsis edildiğine dair olan fermanı ve yanında hediye ettiği ak sancak, tuğ ve mehterhane ile uc beyi oldu. 1288 veya 1291 tarihinde Karacahisar'ı fethetmesi ve Dursun Fakih'e kendi adına hutbe okutması, Osman Bey'in yarı istiklalini kazandığını gösterdi.

Osman Gazi'nin Bizans sınır şehirlerini birer birer fethetmesi üzerine telaşa düşen Bizanslılar onu ortadan kaldırmak için bir düğün vesilesiyle bir baskın hazırlar. Baskına baskınla cevap veren Osman Bey, 1299 yılında Yarhisar ve Bilecik'i fethetti ve beylik merkezini Bilecik'e nakletti ve fitneye sebep olan Yarhisar Tekfurunun kızı Nilüfer'i (Holofura'yı) oğlu Orhan ile evlendirdi. Bu tarih, daha önce açıklanan sebeplerle Osmanlı Devleti'nin kuruluş yılı kabul edildi. 27 Ocak 1300'de Selçuklu Sultanı III. Ala'addin Keykubad'ın saltanat alameti olan tabl, alem ve tuğu Osman Beye bir ferman ile göndermesi ile artık Osman Bey müstakil bir uc beyi oldu. 1301 yılında Bursa'ya yakın bir yerde Yenişehir'i kurdu ve saltanat merkezini buraya nakletti. Bu arada bütün bu fetihlerde kendisine yardım edenleri de unutmadı ve kardeşi Gündüz Bey'e Eskişehir'i; oğlu Orhan Bey'e Sultanönü'nü; Hasan Alp'a Yarhisar'ı; Şeyh Edebalı'ya Bilecik'i ve Turgut Alp'e İnegöl'ü verdi ve Edebalı'nın torunu Ala'addin'i yanında götürdü. 1308 yılında İlhanlı Hükümdarı Ahmed Gazan tarafından Selçuklu Devletine son verilince Osmanlı Devleti tamamen müstakil hale geldi. 1313'de Harmankaya Hakimi Köse Mihal Bey'in Müslüman olmasıyla Mekece, Akhisar ve Gölpazarı Osmanlının eline geçti. 1320 yılından itibaren çevrede fazla görünmeyen Osman Bey, 1324 yılında beyliği oğlu Orhan Bey'e devretti. 1324 yılı Şubat ayında Bursa'nın fethini görmeden 67 yaşında vefat eden Osman Bey, vasiyeti üzerine, geçici olarak gömülü bulunduğu Söğüd'den alınarak 2.5 yıl sonra 1326 yılında Bursa'daki Gümüş Künbed'e defn oldu.

Yalnızlık Antrenörleri, Yalnızlıkla Mücadelede Rehberlik Yalnızlık Antrenörleri, Yalnızlıkla Mücadelede Rehberlik

Babasından 4800 km2 olarak aldığı toprakları 16.000 km2'ye çıkaran Osman Bey'in Orhan ve Ala'addin dışındaki çocukları şunlardır: Fatma Hatun, Savcı Bey, Melik Bey, Hamîd Bey, Pazarlı Bey ve Çoban Bey. Bugünkü mülkî taksimata göre, Osman Bey zamanında Osmanoğullarının ülkesi, Bilecik, Eskişehir merkez, Sakarya'ya bağlı Geyve, Akyazı ve Hendek, Kütahya-Domaniç ve Bursa ilinin Mudanya, Yenişehir ve İnegöl ilçelerini kapsıyordu.

Osman Bey zamanındaki büyük alimler ve şeyhlerden bazılarını: Âlimlerden en önemlileri Mevlana Şeyh Edebalı, Dursun Fakîh ve Hattab bin Ebî Kasım Karahisarî'dir. Maneviyat reislerinden ise, Şeyh Muhlis Baba, Şeyh Âşık Paşa, Şeyh Ulvan Çelebi, Şeyh Hasan Çelebi ve Baba İlyas mutlaka zikredilmelidir.