Henüz diyabet teşhisi konulmamış hastaları bile diş hekimlerinin dahiliye uzmanına sevk ettiklerini belirten uzmanlar, hastalığın ortaya çıkmasında diş hekimlerinin büyük rolü olduğunu hatırlatıyor.

Moskova'daki Kanlı Saldırıda DEAŞ'ın İzleri Moskova'daki Kanlı Saldırıda DEAŞ'ın İzleri

Zaman zaman diyabetli hastalara ilk teşhisin konulmasında diş hekimlerinin büyük rolü olduğunu vurgulayan uzmanlar, diyabetin ana semptomlarının mevcut olduğu hastaları mutlaka klinik muayene sırasında ilerlemiş dişeti hastalıkları, ağız kuruluğu, ağızda aseton kokusu gibi diyabeti düşündüren bulguları elde etmeleriyle birlikte dahiliye sevk ettiklerini hatırlatıyor.

Diyabet hastalarında en sık karşılaşılan durumlardan birinin ağızda görülen mantar enfeksiyonları olduğunu vurgulayan uzmanlar, tükürükteki yüksek şekerin ağız ve mantar enfeksiyonlarını tetiklediğini işaret ediyor. Özellikle dudakların birleşim yerlerinde çatlak, kızarıklık gibi belirtilerin önemli olduğunu belirten uzmanlar, bu sorunları önlemek için adım atılmazsa ağız sağlığının olumsuz yönde etkilenebileceğinin altını çiziyor.

Diyabetlilerde iyi bir ağız sağlığı için öncelikle iyi bir şeker kontrolü sağlanması ve düzenli ağız hijyeni gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ağız sağlığını korumak adına diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanmanın yanı sıra her altı ayda bir mutlaka diş hekimi kontrolü gerektiğini hatırlatıyor.

Bütün bunların yanı sıra diş problemi nedeniyle tedaviye ihtiyacı olan diyabetli hastaların, sabah erken saatte tedavi edilmesini ve tedavi süresinin oldukça kısa tutulmasını tavsiye ediyor.

Diyabetli hastaların tedaviden önce kahvaltılarını yapmaları ve olağan insülin ya da oral anti-diyabetiklerini kullanmaları önemle vurgulanmalıdır.