Bu aşamada, bebeğin ihtiyaçları ve beklentileri düşünüldüğünde, doğru beslenmesi ve dolayısıyla anne sütünün önemi ön palana çıkmaktadır. Bir anne ve bebek için emzirmenin önemi nedir? Anne, bebeğini yeterli seviyede besleyebilmek için nelere dikkat etmelidir? Doğru emzirme teknikleri nelerdir? Bu soruların cevaplarını detaylı olarak yazımızda bulabilirsiniz.

Emzirmenin Anne ve Bebek İçin Önemi,

Yeni doğum yapmış ve bu konuda deneyimsiz olan birçok anne için emzirme; alışılması zor, tedirginlik verici bir aktivite olarak algılanmaktadır. Birçok anne, emzirmenin ağrılı olacağını düşünmekte ve emzirdiği zaman sütünün gelmeyeceğinden veya bebeği için yeterli olmayacağından endişe duymaktadır.

Ancak, usulüne uygun bir şekilde emzirme aktivitesi gerçekleştirildiğinde, ağrıya neden olmadığı görülmektedir. Aksine, emzirme, anne ile bebek arasında eşsiz bir bağ kuran çok rahatlatıcı bir aktivite niteliğindedir.

Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir?

- Anne, emzirirken kendine en uygun pozisyonu seçmelidir. Seçilen pozisyon ne olursa olsun, bebeğin vücudu ve omzu memeye dönük olmalı ve burnu meme başının hizasında olmalıdır.

- İlk dönemlerde yatar pozisyonda emzirme esnasında, bebek yan yatmış vaziyette anneye dönük olmalıdır. Bu aşamada, anne ve bebeğin arkalarından bir yastıkla desteklenmeleri faydalı olmaktadır.

- Oturur pozisyonda emzirmede, mümkün olduğunca anne dik oturmalı ve kucağı düz olmalıdır. Bunu sağlayabilmek için anne, ayaklarının altına destekleyici bir tabure koyabilir. Bebeği rahatça tutabilmek için, kucağına ve kollarının altına da destekleyici yastıklar alabilir.

- Özellikle ilk dönemlerde, gece ve gündüz 2 - 3 saat aralıklara emzirmek, bebeğin yeterli beslenebilmesi ve kolostrumdan faydalanabilmesi için çok gereklidir. Böylece, sık emzirmeyle birlikte süt miktarında da artış olacaktır. Süt miktarındaki artışla birlikte zamanla emzirme aralıkları da biraz uzayacaktır.

- Annenin, bebeğinin dudak kenarına meme ucunu yaklaştırarak, emme refleksinin devreye girmesini sağlaması önem arz etmektedir. Bu aşamada anne, bebeğin yeterince ağzını açmasını ve meme ucunu tam olarak ağzına almasını beklemelidir.

- Bebek emmeye devam ettiği sürece, anne bir eliyle sırtından, diğer eliyle de başının altından bebeğini desteklemelidir.

- Emzirmeden önce annenin avuç içleriyle alttan ve üstten memeyi kavrayarak, meme uçlarına doğru bir baskı uygulamak suretiyle meme masajı yapması da, süt akışını kolaylaştırıcı ve arttırıcı bir unsurdur.