2004 yılında Türkiye'de satışa başlanan ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucu ciddi hastalıklara sebep olduğu gerekçesiyle 2008 yılında Türkiye'de satışı yasaklanan Elektronik sigaraların gizli olarak satışı devam ediyor.

Türkiye'de elektronik sigara kullanan kişi sayısının 300 binden fazla olduğu tahmin ediliyor.

Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin sarıldığı elektronik sigaranın zararları konusunda uzmanlardan her geçen gün yeni uyarılar gelmeye devam ediyor. Uzmanlar yaptıkları açıklamalar ile elektronik sigaraların zararlarını belirtiyorlar.

Türkiye'de satışının yasak olmasına rağmen, el altından satılan ve yurt dışından gizlice Türkiye'ye sokulan elektronik sigaraları kullanan kişi sayısı yaklaşık 300 binden daha fazla… Dünya da ise elektronik sigara kullanım oranı yaklaşık %3'lerde…

Peki elektronik sigara tehlikeli mi?

Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Erbek yaptığı açıklama da; 'Bu ürünler Türkiye'ye ilk geldiğinde Tarım Bakanlığı inceledi. Ürünlerde böcek ilacındaki maddeler olduğu saptandı. 2008'de Sağlık Bakanlığı bunların zehirli olduğu onaylayıp yasak getirdi. Bağımlılık yapma riski olduğunu belirledi. E-sigaranın içinde tarım ilaçlarında kullanılan maddeler, fare zehiri bile var. Ayrıca nikel ve kurşun gibi ağır metaller içeriyor' dedi.

Elektronik sigaraların içerisinde kanserojen maddeler olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Osman Erbek; 'Elektronik sigaraların içinde kanser gelişimini tetikleyen madde var. Farelerde yapılan deneylerde akciğer harabiyeti yaptığı ortaya çıktı. Bu ürün sigara bıraktırıcı olarak tanıtılıyor. Araştırmaların yüzde 90'ında böyle bir etkisi olmadığı tespit edildi. E-sigara ile vücuda giren ağır metaller, kişinin bünyesine göre değişik evrelerde kansere yol açıyor.' Dedi.

Google ve Microsoft'un Yenilikçi Hamleleri Google ve Microsoft'un Yenilikçi Hamleleri