Gündelik hayatın stresi nedeniyle hemen hemen herkesin yaşadığı uyku düzensizliklerinin önemli sağlık problemlerine neden olduğu üzerinde duran uzmanlar, hayati riskler taşıyan uyku düzensizliklerinin üzerine eğilmenin şart olduğunu kaydediyor.

Sağlıklı Gençlik ve Ebeveyn İlişkileri Nasıl Olmalı ? Sağlıklı Gençlik ve Ebeveyn İlişkileri Nasıl Olmalı ?

Hayatınızı riske sokacak trafik ve iş kazalarına engel olmak istiyorsanız mutlaka uyku sorununuzu tedavi ettirmeniz gerektiğini işaret eden uzmanlar, uykunun, aktif yaşamsal sürecimizde zihinsel ve fiziksel sağlığımız açısından çok önemli olduğunu dile getiriyor.

Uykumuzda yaşadığımız problemlerin yani uyku bozukluklarının, yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkilediğini, hayati riskler oluşturduğunu ve sağlık sorunlarına yol açtığını savunan uzmanlar, bazı uyku bozukluklarının uykuya dalma veya sürdürme güçlüğü doğurduğunu paylaşıyor.

Uyku bozukluklarının bazılarının da gündüz aşırı uyuklamaya sebebiyet verdiği üzerinde duran uzmanlar, bunların da trafik ve iş kazalarını beraberinde getirdiğini savunuyor. Ruhsal durum üzerine etkilerine bakacak olursak depresyona ve sosyal ilişkilerde bozulmalara da yol açabilen uyku bozukluklarının, uykuda yürüme, altını ıslatma, kabuslar ve diğer sorunların da uykuyu sekteye uğratacağını hatırlatmakta fayda var.

Hemen hemen her yaşta gözlemlenebilen bir hastalık olan uyku sorunlarının bazen bir veya iki gece bazense haftalar, aylar hatta yıllarca sürebileceğini belirten uzmanlar, bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmalarda en fazla kadınlarda ve ilerleyen yaşlarda uyku problemlerinin ortaya çıktığının saptandığını işaret ediyor.