Bireysel veya kurumsal olarak var olan tasarruflarımızın yani tüketimden arta kalan birikimlerimizin gelir getirecek şekilde değerlendirilmesi ve kullanılmasına yatırım denir. Yatırıma yönlendirilecek birikimlerimizin en iyi şekilde değerlendirilmesi için piyasalar ve ekonomi hakkında bilgi sahibi olmak veya finansal danışmanlara başvurmak gereklidir.

YATIRIM ÇEŞİTLERİ

Yatırım araçları iki ana başlık altında toplanabilir:

1. Sermaye Yatırımları: Sabit değerlere veya varlıklara yapılan yatırımlardır. Ev, arsa ve benzeri gayrimenkuller ile makina, teçhizat, cihaz yatırımı gibi yatırımlar sermaye yatırımlarına örnektir.

2. Finansal Yatırımlar: Finansal enstrümanları kullanarak yapılan yatırımlardır. Hisse senetler, tahviller, repo, mevduat hesapları, döviz, altın gibi yatırımlar finansal yatırımlara örnektir.
Kullanılacak yatırım aracı, kişinin veya kurumun kısa, orta ve uzun vadede beklentilerine ve risk alma durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

YATIRIM YAPARKEN NE KADAR RİSK ALMALISINIZ?

Yatırımcının risk alma oranı ve bunun belirleme süreci aslında kişisel faktörler, yaş ve yatırımcının amaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Bunu yatırımcının kendisi veya finansal danışmanın belirlemesi çok önemlidir. Yatırımcının risk grubu belirlendikten sonra yatırım araçlarının tespit edilmesi ve belirlenmesi çok daha kolay ve hızlı bir süreçtir.

Devlet tahvili ve bono, risksiz yatırım araçları içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Sabit getirisi olan bu yatırım aracı devlet garantisi altındadır. Uzun vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilen yatırım araçlarından biri ise özel sektör borçlanma kağıtlarıdır.

Kısa vadeli yatırım tercih eden kişiler ise daha çok likit fon, repo ve mevduat tasarruf araçlarını kullanmaktadır. Bu araçlar, yatırımın enflasyon karşısında da değerini korumasını sağlamaktadır.

Orta ve uzun vadeli yatırımlar kategorisinde bulunan hisse senetleri ile borsada işlem gören şirketlere ortak mümkündür.

Vadeli Ürün ve İşlem Piyasası, risk alan yatırımcılar için uygun olurken Forex işlemleri ile dünya piyasalarına açılarak yatırım yapmak mümkündür.