Haliyle enflasyona bağlı olarak bugün elinizde olan para ile aldıklarınızı bir yıl sonra alamamanızın asıl sebebidir. Enflasyon nedir sorusu ile sık sık karşılaşmanın yanı sıra enflasyon oranları hakkında da insanlar bilgi sahibi değildir.

Enflasyon Oranı

Halk arasında genellikle hayat pahalılığı olarak da ifade edilen fiyat artışları enflasyonun sürekli olarak yükselen bir çizgide seyretmesinden kaynaklanıyor. Enflasyon oranındaki sürekli artış halkın alım gücünün de giderek düşmesine sebep oluyor.

Fakat enflasyon artışı piyasanın ılımlı bir seyirde devam edebilmesi için oldukça büyük önem arz etmektedir. Enflasyon sadece piyasayı değil aynı zamanda da yatırım araçlarını yönlendirmekte de etkilidir.

Enflasyon Nasıl Hesaplanır?

Enflasyon ile ilgili pek çok kişinin merak ettiği konulardan biri de enflasyon hesaplama biçimidir. Ekonomik hayatı bu kadar etkileyen bir oran nasıl hesaplanır? Enflasyon oranı hesaplanır iken öncelikle bir ürün sepeti oluşturulur. Bu sepet istatistik kurumunca belirlenir.

TÜİK verilerine göre TEFE ve TÜFE iki farklı endeks belirlenir.

Tüketici fiyat endeksi yani TÜFE belirlenirken gıdadan giyime kadar tüketim malları seçilir. Üretici fiyat endeksi belirlenirken de ülkenin üretmiş olduğu mal ve hizmetler dikkate alınır. Bir önceki yıla göre bu belirlenmiş olan ürünlerde ki değişim oranları enflasyon oranını da belirlemektedir. Bu değişkenleri her ay istatistik kurumu perakendeciler ve hizmet sağlayıcıların satışlarını izleyerek belirlemektedir.

Enflasyon düzeyi ülkelerin para birimleri ya da merkez bankalarının geliştireceği politikalarda oldukça etkilidir. Ayrıca son yılların gözde yatırım araçlarından olan Forex piyasasında da oldukça etkilidir. Yani enflasyon her ne kadar kötü olarak düşünülse de para piyasalarını yönetmek için oldukça etkilidir.