"CHP İle Yapılan İttifakın Detayları" "CHP İle Yapılan İttifakın Detayları"

Amerikan'ın PBS kanalında "News Hour" programına konuk olan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Judy Woodruff'un sorularını yanıtladı.

Judy Woodruff'un IKBY'de 25 Eylül'de yapılacak olan "bağımsızlık referandumu" sorması üzerine AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan şu açıklamayı yaptı;

"Bir defa şunu çok açık ve net söyleyeyim: Biz en başından beri Irak'ın toprak bütünlüğünü savunduk; kimse bunu yapmıyorken bile. Bu referandum yapılmamalıdır. Orada Arap, Türkmen, Kürt hep beraber yaşıyorlar. Irak'la 350 kilometre sınır hattımız varken Türkiye olarak böyle bir referandumu nasıl kabul edebiliriz? İran da bu konuda referandumla aynı fikirde gözükmüyor. Irak federal yönetimi de aynı şekilde. Dolayısıyla siz sadece Kuzey Irak olarak tek başınıza böyle bir kararı nasıl verebilirsiniz? Bu kararı kabul etmiyoruz."

PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan YPG'ye ABD'nin silah desteği vermesiyle ilgili de konuşan Recep Tayyip Erdoğan; "Suriye'de PYD terör örgütü yer alıyor, aynı şekilde onun kolu olarak YPG de orada. Bunlar terör örgütü PKK'nın uzantılarıdır ve biz bunlarla savaşıyoruz. Rakka'da bu alt gruplarla DEAŞ'a karşı savaşmak doğru değil, bu savaş bizimle de yürütülebilirdi. ABD'nin DEAŞ'la mücadeleyi PYD/YPG ile vermesi yanlıştır. Bunu ABD'nin en üst düzey makamlarına ilettim. Biz ABD'den o silahları alamazken siz bunları teröristlere nasıl verirsiniz? Bu soruyu ABD'deki dostlarımıza soruyoruz." Dedi.

Türkiye'nin ABD'den silah alırken, aldığı silahların parasını ödendiğinin altını çizen Erdoğan, teröristlere bedavaya silah verilmesini eleştirerek; "3 bin tır silah bu teröristlere gönderildi. Zamanında Predator insansız hava aracı almak istedik. Vermediler ama teröristlere bunların hepsini tırlarla gönderiyorlar." açıklamasını yaptı.