Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran gezisi dönüşünde uçakta bulunan gazetecilere gündeme ilişkin açıklamlarda bulundu.

Erdoğan, "Bölgesel sorunlar noktasında Irak Ve Suriye'yi konuştuk. Astana sürecine yönelik atılan adımlardan sonra çatışmasızlık bölgesi oluşturuluyor. Üçlü mekanizma çalışıyor.

Biz rejimi muhatapalmıyoruz , Türkiye Rusya ve İran olarak görüşüyoruz. Bir olumsuzluğa uğrmadan bu süreci korumak istiyoruz. Ama maalesef son zamanlarda bazı olaylar meydana geldi.

Bir hastane bombalandı, ılımlı muhaliflerden ölenler oldu. 40 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Deyrizor'da Bir Rus korgenaralin hayatını kaybetmesiyle olaylar yaşandı.Bu durum puslu havayı sevenleri memnun eder. Değişik hyerlerde değişik şeyler yapar.

Kuzey Irak'tan bir yumuşama sinyali alıyormusunuz?

Henüz öyle bir şey almadık

Alt seviyede olsa IKYB ile bir temas var mı ?

Şimdi bizim o tür bir temas gayretimiz yanlış olur.

Neticede ne olacak Türkiye ne bekliyor ?

Barzani ve avanesi bu işten vazgececekler. Zaten yaptıkları işin hiç bir hukuki zemini yok.Uluslararası hukuka zaten aykırı. Federal parlementodan bunun geçmesi lazım bunun Federal parlemntodan onay alamayacağı da zaten kesin.

Irak Merkezi hükümeti bunu resmen açıkladı da . Irak Anayasa Mahkemesi de referandum kararını askıya almış, bunun durudulmasına hükmetmişti. Hani meşhur bir söz vardır ya : Makaram sarı bağlar kız söyler gelin ağlar... Bunların hali bu

Barzani hangi adımı atarsa , ne yaparsa Türkiye' yi tatmin eder ?

Çekilecek bu işten . Referandumu iptal edecek. Zaten yapılan işin bir geçerliliği'de yok ...Mesela , durumu koşulları tamamen farklı olan Kosova'nın durumuna bakın. Kosova , şu anda 114 ülke tanımasına rağmen hala ' Devletim ' diyemiyor Kaldı ki Kosova'yı ilk tanıyan ülke ABD, ikinci ülke de saniye farkıyla Türkiye olmuştur.

Buna rağmen halen ' Devletim diyemiyorlar. IKYB'nin yaptığı işe ise İsrail dışında kimseden destek bile yok. Dolayısıyla kendisinin bu işi bittirmesi lazım başka çaresi yok. Aksi halde, belli bir takvim içersinde adımları atmak durumunda kalırız.