Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'da İstanbul Yeditepe Bienali açılışında konuştu. Erdoğan, 'Çatlayın, patlayın. Atatürk Kültür Merkezi'ni yıktık. Şimdi dünyanın bir numaralı opera binasını yapıyoruz' dedi.

0x0-1522494852789

ELİMİZDEKİLERİN KIYMETİNİ BİLMİYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeditepe Bienali'nin açılışında yaptığı konuşmada kültürel eserlere gereken önemin verilmediğini belirterek, 'İstanbul'un yanında Hatay'dan Kayseri'ye ülkemizin dört bir tarafından medeniyetlere beşiklik yapmış yerlerimiz var.

0x0-1522494846313

DÜNYA'NIN HİÇ BİR MÜZESİNDE YOK

"Topkapı'daki eserlerin bir benzerini kapasite ve çeşitlilik itibariyle dünyada hiçbir müzede bulamazsınız. Ancak millet olarak pek çok konuda olduğu gibi burada da elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz. Ne kendimize, ne de yurt dışına bu güzellikleri layıkıyla tanıtıyoruz. Adeta müflis tüccar gibiyiz' dedi.

YEDİTEPE BİENALİ

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı öncülüğünde düzenlenen 'Yeditepe Bienali' açılışı Ayasofya'da gerçekleştirildi.

0x0-1522494851026

MÜBAREK BİR ÇATI ALTINDAYIZ

Bienalin açılışında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'da bulunmaktan dolayı heyecanlı olduğunu belirterek, 'Heyecanlıyım, duygusalım. Bu muhteşem olduğu kadar mübarek çatının altında konuşmak, hele hele garip asırlardan sonra konuşmak bayağı zor. Birçok duygusallığı da beraberinde getiriyor. Bugün burada Yeditepe Bienali'nin yapılmasını çok anlamlı buluyorum."

600 SANATÇI, 3 BİN ESER

"Kendi alanında dünyada bir ilk olan, 600 sanatçısının 3 bine yakın eserini bünyesinde barındıran Yeditepe Bienali'nin geleneksel sanatlarımızın tanıtımında önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Bienalin bu tür organizasyonlarda sıkça tekrarlanan bir yanlışı düzelttiğini görmekten memnuniyet duyuyorum."

DUVARLARLA SINIRLANMIYOR

"Genellikle sergiler kapalı alanlarda icra ediliyor Sanat eserlerini dört duvarın boğuculuğuna hapseden bu anlayış, estetiği öldürmenin yanında, eserlerlerin geniş kitlelere ulaşmasına da mani oluyor. Oysa İstanbul gibi her köşesi ayrı bir kültürün eserleri ile dokunmuş kadim bir şehrin bizatihi kendisi sanat galerisidir. Bu şehrin özellikle tarihi yarımadanın tamamı devasa bir Açıkhava müzesidir."

YARIMADANIN TAMAMI AÇIK HAVA MÜZESİ

"Yeditepe Bienalinin başta şu anda bulunduğumuz Ayasoya olmak üzere her biri bir sanat şahikası olan yarımada üzerindeki 30 tarihi mekandan istifade etmesini bu bakımdan kıymetli buluyorum' dedi.