Özellikle ergenlik döneminde üst düzeye ulaşan stresi yönetme becerisi edinememiş ergenlerin uzun süreli stresin altında fiziksel, duygusal ve davranışsal sorunlar yaşayabileceğini paylaşan uzmanlar, baş, karın ve sırt ağrıları, öfke patlamaları, kaygı bozuklukları, şiddet eğilimleri, depresyon ve intiharın bu sürecin sonucunda ortaya çıkabilecek ciddi sonuçlar olduğunu ifade ediyor.

Aşçıların Sırları, Profesyonel Tüyolar ve Püf Noktaları Aşçıların Sırları, Profesyonel Tüyolar ve Püf Noktaları

Ergenlikteki gençlerin stresle baş edebilme becerilerinin tam oturamadığı üzerinde duran uzmanlar, mutlaka ebeveynlerine ihtiyaçları olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor. Bu dönemde her çocuğun kendine özgü yetenekleri olduğunun, arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğinin unutulmaması gerektiğini de hatırlatan uzmanlar, çocuklara stresle mücadele öğretilirken atılması gereken ilk adımının sorunu saptama ve çözmeden geçtiğinin öğretilmesi gerektiğini belirtiyor.

Özellikle sorunu çözmeyi yani sorunu tanımlamayı öğrenen ergenin, çözüm için uygun seçenekleri gözden geçirmek gerektiğini kavrayacağını, yardım alacağı kişiler konusunda düşüneceğini vurgulayan uzmanlar, bu süreç sonunda değerlendirmeyi birlikte yapmayı da teklif edebileceğiniz üzerinde duruyor.

Ergenin özellikle uyku düzeninin oluşturulmasında etkin rol oynamanız gerektiğini paylaşan uzmanlar, bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda, yeterli ve kaliteli uykunun zihinsel, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlığa olumlu etkilerinin bulunduğunun saptandığını ifade ediyor.

Bütün bunların yanı sıra ergenlik dönemindeki gence mutlaka güne iyi bir kahvaltıyla başlama, dengeli beslenme davranışının da kazandırılmasının şart olduğunu hatırlatan uzmanlar, sağlıklı beslenme davranışı uzun sürede bir alışkanlığa dönüşerek hem ergenlik hem de yetişkinlik döneminde stresle daha kolay baş etmesine ve onun zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olacağını kaydediyor.