Tüketicilerin alışveriş sırasında yanıtılmasını engellemek adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından etiket rehberi hazırlandı.

Gıda ürünlerinin etiketlerinde dikkat edilmesi gereken tüm noktaların örneklerle ele alındığı rehberde bundan böyle gerçek ve hakiki ifadelerinin etiketlerde bulunmayacağı da işaret edildi.

Hakiki Maraş dondurması, gerçek meyveli gibi tanımların etiketlerde yer almayacağının vurgulandığı rehberde, geleneksel ifadesinin kullanımı için de 30 yıl aynı şekilde üretim yapmak şartı getirildi.

Bunların yanı sıra hazırlanan rehberde dikkat çeken önemli değişikliklerde yer aldı.

Örneğin bundan böyle margarin etiketlerinde tereyağını çağrıştıracak görsellerin kullanılması yasaklanırken, üretiminde meyve ve sebze yerine aroma vericilerin kullanıldığı gıdalarda da meyve ve sebze görseli yer aldığında aromalı olduğunun altı çizilmesi gerekecek.

Bundan böyle 'el yapımı' ifadesinin de belli şartlara bağlı olduğunun net bir şekilde ortaya konulduğu rehberde, örneğin yaprak sarması bir takım makineler aracılığıyla sarılmışsa bunun için el yapımı denilemeyeceğinin altı çizildi.

Bundan sonra 'Çiftlik usulü yoğurt', 'köy tipi yoğurt', 'köy yoğurdu', 'çiftlik yoğurdu' gibi ifadelerin etiketlerde yer alamayacağı vurgulanırken, geleneksel teriminin de yer alması için belirli şartlar getirildi.

Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş olması ve geleneksel üretim, işleme yöntemi, bileşim, hammadde veya malzemenin 30 yıl kadar kullanılmış olduğunun kanıtlanması gerekliliği 'geleneksel' teriminin kullanılabilmesi için artık şart.
Rehberde 'taze' terimi ile ilgili de önemli noktalara işaret edildi.

Özellikle tüketiciler tarafından etli olması beklenen mantının et yerine veya et ile birlikte soya ile tüketilmesinin sıkıntılara yol açtığının belirtildiği rehberde, mantının içerisinde soya bulunduğuna dair ifadenin büyük puntolarla yazılmasının şart olduğu üzerinde duruldu.