Uzmanlar kadınların geç yaşta gebe kalmalarının şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıkların yanı sıra erken doğum, düşük, bebek anomalileri ve bebekte zeka geriliğine neden olduğunu hatırlatıyor. Gebelik sırasında ve sonrasında Omega-3 tüketiminin oldukça önemli olduğunu işaret eden uzmanlar, çocukların göz ve el koordinasyonu, zeka fonksiyonları ve IQ'nun Omega 3'ten olumlu yönde etkilendiğini savunuyor.

Artık daha fazla iş hayatında yer alan kadınlar günümüzde 35 ve üzeri yaşlarda anne olmayı tercih ediyor. Uzmanlar geç dönemde gelen hamileliklerin çeşitli problemleri beraberinde getirdiğini, özellikle 35 yaş üzeri gebeliklerde kronik hipertansiyonun erken yaştaki gebeliklere oranla 2-4 kat, diyabetin ise 2 kat arttığını kaydediyor. Geç gebeliklerde düşük riskinin genç gebeliklere oranla yaklaşık 4 kat fazla olduğunu da paylaşan uzmanlar, geç gebeliklerde ortaya çıkan bu riskleri ve lohusalık depresyonunu azaltmanın yolunun omega 3 tüketiminden geçtiğini işaret ediyor.

Hamilelik döneminde tüketilmesi gereken Omega 3 yağ asitlerinin bebeğin gelişimi açısından çok önemli olduğunu paylaşan uzmanlar, EPA ve DHA tüketiminin arttığında erken doğum olasılığının azaldığını vurguluyor.

GEBELER NE KADAR SÜRE OMEGA 3 KULLANMALI?
Gebelik öncesinde Omega 3 tüketmeye başlayan geç yaş gebelerinin bebeklerinin nörolojik, görme, zeka ve motor fonksiyonlarının olumlu yönde etkilendiğini saptayan uzmanlar, bilimsel çalışmaların, hamilelerin gebelik ve emzirme döneminde de Omega 3 alımına devam etmesi gerektiğini gösteriyor.