zmanlar kadınlarda en fazla rastlanan kanser tipinin meme kanseri olduğunu işaret ederken, çoğu kadının korkulu rüyası haline gelen bu hastalığın aslında erken tanı ile tedavi edilebileceğinin unutulmaması gerektiğini paylaşıyor.

Göğüs kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken uzmanlar, hastalığın erken dönemde tespiti için bizlerle önemli noktaları paylaştı.

Yaklaşık yüzde 80'i süt kanallarında, yüzde 20'si ise süt bezlerinde gelişen göğüs kanserinde kök kanserli hücrenin büyümesinin oldukça zaman aldığını işaret eden uzmanlar, erken teşhis konmadığı ve hastalık ilerlediği takdirde kan ve lenf yoluyla tüm vücuda yayılabileceğini hatırlatıyor.

Tanının hastalık yayılmadan önce erken dönemde yapılmasının hasta için hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, tanı ne kadar erken konursa tedavinin başarı şansının da o kadar yüksek olduğunu dile getiriyor.

Göğüste veya koltuk altında kitle, meme başında kanlı veya kansız akıntı, meme derisinde ödem, kızarıklık veya portakal kabuğu görüntüsü, meme başında çekilme gibi belirtilerin mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirten uzmanlar, her kadının 20 yaşından sonra mutlaka kendi kendini muayene etmesi gerektiğini savunuyor.

Kişinin kendi kendine yapabileceği meme muayenesi için en uygun dönem ise adetten sonraki ilk hafta olduğunu vurgulayan uzmanlar, eğer kişi 40 yaş altındaysa ve meme kanserinden şüpheleniyorsa mutlaka bir doktor muayenesinden geçmesini tavsiye ediyor. 40 yaş üstü kadınların ise mutlaka yılda bir kere doktor muayenesinden geçmesi gerektiğinin altını çiziyor.