Bazı göz bozukluklarının çocukluk çağında tespit ve tedavi edilmesiyle tamamen düzeleceğini hatırlatan uzmanlar, ancak 8-9 yaşından sonra bu rahatsızlıkların giderilemeyeceğini vurguluyor.

Göz tembelliğinin en geç 7-8 yaşına dek tedavisinin mümkün olduğunu kaydeden uzmanlar, göz tembelliği fark edilir edilmez mutlaka tembel olan gözün daha çok çalışması için, sağlam olan gözü kapama tedavisine başlanılması gerektiğinin altını çiziyor.

Gözün bu teknik sayesinde görme seviyesinin hızlı bir şekilde yüzde 100'e ulaştığı üzerinde duran uzmanlar, 9 yaşından sonra teşhis edilen göz tembelliği vakalarında bu durumun söz konusu olmadığını belirtiyor.

Ebeveynleri mutlaka çocuklarının gözünde bir rahatsızlık olmasa bile düzenli olarak kontrol ettirmesi gerektiğini işaret eden uzmanlar, bazı ailelerin bir kez çocuğunu muayeneye götürdükten sonra yıllarca doktora uğramadığını bunun bir hata olduğunu savunuyor.

Çocuğunuzun gözlerinde bir sorun olup olmadığını anlamanın yolunun çocuğunuzu yakından takip etmekten geçtiğini dile getiren uzmanlar, çocuğunuz tahtaya veya uzaktaki bir objeye gözlerini kısarak veya tek gözünü kapatarak bakıyorsa, iyi görmek için baş pozisyonu yapıyorsa, gözünde ara ara kayma oluyorsa, okuduğu zaman satır atlayarak okuyorsa, okurken gözünde sulanma ve ovalama isteği, kaşıntı gibi sıkıntılar oluyorsa; bu belirtiler, göz bozukluğunun aklınıza gelmesini tavsiye ediyor.