Özellikle 60 yaş üstü yetişkinler, çocuklar, diyabet ve hipertansiyon hastalarının güneş çarpmasıyla karşılaşması halinde riskinin katlanacağını paylaşan uzmanlar, güneş çarpmasının vücut ağrısı, kas krampları, baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, karın ağrısı, bilinç bulanıklığı, halüsinasyon, bayılma ve kalpte ritim bozukluğuyla karşılaşacağını vurguluyor.

Ciddi boyutlara ulaştığında güneş çarpmasının komaya, hatta ölüme varana dek sonuçları bulunduğunu belirten uzmanlar, aşırı sıcaklarda güneş çarpmasına karşı tedbir almanın yaşamsal öneme sahip olduğunu ifade ediyor.

Peki ama güneş çarpmasına karşı hangi önlemler alınmalı?

Güneş çarpmasından korunmak için bol miktarda sıvı tüketilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, aşırı sıcaklarda vücudun terleme mekanizması nedeniyle dengesinin bozulduğunu bu nedenle de sıvıya ihtiyacımız olduğunu belirtiyor.

Güneş çarpması için su, maden suyu, ayran ve sodanın en sağlıklı alternatifler olduğunu ifade eden uzmanlar, özellikle 10.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamanızı, mecbur kalırsanız gölgede yürümeye özen göstermenizi tavsiye ediyor.

Özellikle vücutta sıvı ihtiyacını arttıracak olan alkol ve çay ile kahve gibi kafein içeren içeceklerden kaçınmanız gerektiğini vurgulayan uzmanlar, gözlük ve şapkasız dışarı çıkmamanızın şart olduğunu belirtiyor.

Vücudun ısısını düşürebilmek adına sık duş almanın şart olduğunu bu sayede terlemenin azalacağını ve mineral ve tuz kaybının engelleneceğini ifade eden uzmanlar, yolculuk yapılırken bol miktarda su tüketilmesini ve klima filtrelerinin temizliğinin de sık sık yapılmasını tavsiye ediyor.