Uzmanlar bazı cilt hastalıklarında tedavi edici etkisinin olmasına rağmen son yıllarda ozon tabakasındaki incelme nedeniyle nedeni ile tedbirli olunması gerektiğini işaret ediyor.

Güneş yanıkları, deri kanserleri, alerjik hastalıklar ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak adına güneş koruyucusu kullanmanın şart olduğunu belirten uzmanlar, güneşle aramıza mesafe koymanın şart olduğu üzerinde duruyor.

Uzmanlar güneş kremi faktörlerinin her marka için ayrı özellik taşıdığını ve bir standardı olmadığını belirtirken, Sağlık Bakanlığı onayı almış koruyucuların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle riskli grup denilen bene ve lekeye müsait ciltlerin mutlaka dermatoloğuna danışarak koruyucu alması gerektiğini kaydeden uzmanlar, bu şekilde güneşin zararlı etkilerinden korunulabileceğini ifade ediyor.

Cildimize rengini veren pigment hücrelerinin, fazla çalıştığında lekelenmeye, az çalıştığında ise vitiligo denilen sorunlara sebebiyet verdiğini hatırlatan uzmanlar, güneş ışınlarının pigmentasyonu etkilediğini savunuyor.

Hem güneş koruyucu kullanmanın hem de 12.00 ile 17.00 arasında güneşe çıkmamanın cildimizi korumak adına yapılacak en önemli şeyler olduğunu iddia eden uzmanlar, asla parfüm sürüp güneşe çıkılmaması gerektiğini de hatırlatıyor.

Lekelenmeye müsait cildi olan kişilerin, doğum kontrol hapı kullandıkları dönemlerde daha çok lekelenmeyle karşılaştığını dile getiren uzmanlar, bazı ağrı kesicilerin ve parfümünde lekelenmeye sebebiyet verdiğini kaydediyor.

Ciltteki lekelenmeleri engelleyebilmek adına kimyasallardan uzak durmanın, bazı ilaçları kullanmamanın ve bazı bitkilerden uzak durmanın şart olduğunu belirten uzmanlar, doğum kontrol hapı kullananların güneşten uzak durması gerektiğini savunuyor.

Ayrıca güneşin yan etkilerinden korunmak isteyen kişilerin susamayı beklemeden bol bol su tüketmesi, açık renk ve bol giysileri tercih etmesi ve şapka takması gerektiği üzerinde duran uzmanlar, sıcaklarda alkol ve kafeinden uzak durulmasının da şart olduğunu iddia ediyor.