Ocak ayı başında Fransa'da yayınlanan bir araştırma Güney Avrupa ülkelerinde doğurganlığın ciddi oranda düştüğünü gösteriyordu. Doğurganlıktaki düşüş Güney Avrupa için sınırlı değil. Yapılan araştırmalar dünya genelinde doğurganlıkla ilgili önemli sıkıntıların yaşandığını ortaya koyuyor.

Güney Avrupa ülkelerinde yaşayan ve 40'lı yaşlarında olan kadınların yaklaşık dörtte birinin çocuk sahibi olmadığını hatırlatan uzmanlar, Kuzey Avrupa'da çocuksuzluk oranının yüzde 15, Batı Avrupa'da ise yüzde 18 civarında seyrettiğini belirtiyor.
Uzmanlar doğurganlıkta yaşanan bu düşüşün altında evlilik yaşının artması, belirsiz ekonomik durum ve aile dostu olmayan istihdamın bulunduğunu işaret ediyor.

ÇİN NÜFUSU GENÇLEŞTİRMEK İÇİN ATAĞA KALKTI
Doğurganlığın azalmasıyla mücadele eden ülkelerin başında Çin geliyordu. Fazla nüfusuna rağmen Çin, 1 Ocak 2016 itibariyle tek çocuk politikasına resmen son vermişti. Yaklaşık bir sene içerisinde bu adımın meyvelerini alan Çin, doğum oranında yüzde 11,5 oranında artış gerçekleştirdi.

Fakat Güney Kore hükümeti ise bebek sahibi olmaya özendirmek amacıya 70 milyar dolarlık programa rağmen sonuç alamadı.

GÜNEY KORE'NİN DOĞUMU ÖZENDİRME POLİTİKASI TUTMADI
Güney Kore'de doğum oranı ülke tarihinin en düşük seviyesine gerilerken uzmanlar bu orandaki düşüşün altında gençler arasındaki işsizliğin artışının bulunduğunu kaydediyor.

Uzmanlar hayat pahalılığı, barınma ve eğitim giderlerinin artması nedeniyle Güney Koreliler çocuk yapmadıklarını dile getirirlerken, kadınların annelik izniyle ilgili olarak kaygıları bulunduğunu belirtiyor.

Güney Kore'de kadınların çocuk sahibi olmasından çekinmelerinin bir nedeni olarak da geleneksel olarak yetişen erkeklerin ev işlerinde eşlerine yardım etmemesinin de payı olduğu üzerinde duruluyor.

51 milyon nüfusa sahip Güney Kore'de bu yıl yeni doğan bebeklerin sayısı ilk ket 400 binin altına inmiş durumda.
Güney Kore hükümeti, 10 yıldır bebek sahibi olmayı özendirmek için uyguladığı programdan beklediği karşılığı alamadı.