Anne adayının bebeğini kucağına alana dek dikkatlice bebeğini takip etmesinin yanı sıra kendisini ve vücudunu da korumasının şart olduğunu dile getiren uzmanlar, gebelerde gözlemlenen ciltte çatlak yani strianın, karın, bacak ve göğüs bölgesinde en fazla rastlanan lezyonlar arasında olduğunu vurguluyor.

Hamilelik sürecinde genişlene vücudun, cildin sıkılığını azalttığını, vücuttaki su miktarını düşürdüğünü ve ciltte kurumaya sebebiyet verdiğini hatırlatan uzmanlar, bununla birlikte kaşıntı ve çatlakların da gözlemlendiğini ve hamilelerin bu durumdan büyük rahatsızlık duyduğunu dile getiriyor.

Özellikle esmer ve kumral kişilerde daha fazla çatlağın gözlemlendiğini, çatlakların ilk olarak kırmızı, daha sonra sedefimsi bir cilt altı yarası oluşumu ile belirgin hale geldiğini ve ne yazık ki kalıcı olduklarını da hatırlatan uzmanlar, bu durumun altında ciltteki kollajen liflerinin ayrılmasının yattığını açıklıyor.

Ciltteki çatlakların oluşmasında cilt yapısının, neminin ve genetik özelliklerin önemli olduğunu paylaşan uzmanla, bazı gebelerde hiçbir şekilde çatlak oluşumu gözlemlenmezken bazı gebelerde ise ileri boyuta ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Çatlakların önlenmesi için alınacak tedbirlerin gebelik boyunca fazla ve hızlı kilo alımına dikkat etmek, sıvı alımının arttırılması, karın, göğüs ve basen bölgesine yağlar ya da kremlerle masaj yapılmasından geçtiğini kaydeden uzmanlar, kullanılan kremlerin ortak özelliğinin cildi nemlendirmek olması gerektiği üzerinde de duruyor.