Hamilelik döneminin ilk iç ayında hormonların neden olduğu değişiklerden kaynaklanan ve gebeliğin son iki ayında, bebeğin anne karnında gelişmesinin hızlı olmasından kaynaklı baskı sonucunda uykusuzluğun temel nedeni olarak düşünülebilir.

Annenin doğum korkularından dolayı psikolojik rahatsızlıklarda uykusuzluğa neden olmaktadır.

Gebelik Döneminde Uykusuzluk Nedenleri?

Uyku insanın yapısı gereği yemek, içmek gibi temel bir ihtiyaçtır. Anne adaylarının ortak sorunu uykusuzluktur ve bazı anneler bu sorunu ciddi bir şekilde yaşamaktadır. Anne adaylarının sürekli değişen ruh hali uykusuz üzerinde oldukça etkilidir.

Anne adayları gebelik döneminde normal bireye göre daha sinirli olurlar. Araştırmalara göre anne vücudunda ilk üç ayda başlayan değişiklikler uyku bozukluklarının başlamasının temel nedenidir. İlk üç ayda ve gebeliğin son üç ayında uykusuzluk konusunda şikayetleri çok fazla artar.

Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantısı, mide yanması, baş dönmesi ve fiziksel ağrılarla birlikte yanlış uyku pozisyonu, sık idrara çıkma uykusuzluğa neden olmaktadır.

Anne Adayları Nelere Dikkat Etmelidir?

Başarı Kavramı, Herkes İçin Farklı Anlamlar İçerir Başarı Kavramı, Herkes İçin Farklı Anlamlar İçerir

Uykusuzluk anne adayının sinir sistemini alt üst edebilir. Peki hamilelikte uyku bozuklukları nasıl giderilir? Öncelikle anne ve bebeğin sağlığı için uykusuzluğa neden olan temel sorunlar ortadan kaldırılmalıdır.

Annenin yaşam koşulları bulunduğu ortam ruh hali için iyileştirilmelidir. Anne adayı uyumak için asla uyku ilacı kullanmamalıdır. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için tehlikeli bir durumdur. Uyumak için doğal yöntemlere başvurulabilir. Annenin gece yatmadan içeceği bir bardak süt daha rahat uyumasını sağlar.

Anne adayları akşam yemeğinde ağır yemeklerden kaçınmalıdır ve yemekten en az üç saat sonra uyumalıdır. Anne adayları çay, kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durmalıdır. Yatmadan önce yapılan kısa bir yürüyüş ve doğru uyku pozisyonu rahat bir uyku sağlayacaktır. Annelerin özellikle sol tarafına dönerek uyuması baş dönmesini önler ve kalbe yapılan baskının azalmasını sağlar.