Hepatit A'dan korunmanın temizlik ve aşılamadan geçtiğini vurgulayan uzmanlar, aşılamanın 6 ay ara ile iki doz şeklinde uygulaması gerektiğini ancak bu şekilde bağışıklık sisteminin yüzde 94 ile 100 oranında korunabileceğini paylaşıyor.

Hepatit A aşısının yaklaşık 10 ile 30 yıllık bir koruyuculuğu bulunduğunu dile getiren uzmanlar, Hepatit A virüsü enfeksiyonunun, dünyanın hemen hemen her yerinde görüldüğünü, dünya genelinde 120 milyon kişinin bu hastalıkla mücadele ettiğini kaydediyor.

Her yıl yaklaşık 1,4 milyon yeni vakanın saptandığını ve bunların yaklaşık 34 bininin ölümle sonuçlandığının tahmin edildiğini ifade eden uzmanlar, ülkemizde yetişkinlerin yüzde 72'sinin bu hastalığı geçirdiğini savunuyor. Hastalığın kişiden kişiye temas, virüs bulaşmış su ve yiyeceklerle bulaştığını, hastalıktan korunmak içinde su ve besinlerin kirlenmesinin engellenmesi, el yıkama, temizlik ve aşılama noktalarında tedbirler alınması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, virüsün kaynatma ile 5 dakikada tamamen yok olduğunu, çamaşır suyuna duyarlı olduğunu kaydediyor.

Çocukların yüzde 92'sinde hafif belirtilerle atlatılan bu hastalığın, yetişkinlerin yüzde 75'inde belirgin hepatit tablosuyla seyrettiğini işaret eden uzmanlar, Hepatit A virüsü vücuda alındıktan sonra ortalama 28 (15-50) günlük kuluçka döneminden sonra bulantı, kusma, sarılık, karın ağrısı, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, kaşıntı şikayetleri ortaya çıktığının altını çiziyor. Virüsün ayrıca bazı kişilerde eklem ağrısı ya da cilt döküntüsü şeklinde de bulgu verebileceğini hatırlatan uzmanlar, hastaların yüzde 85'i, 2-3 ay içinde iyileştiğini, 6 aylık sürede ise tamamının düzeldiğini aktarıyor.