Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en eski kurumlarından biri olan Türk Hava Kurumu maddi açıdan çok zor günlerden geçiyor.

Maddi sorunlara çözüm bulmak için çalışan Türk Hava Kurumu yetkilileri ilginç bir uygulamayı hayata geçirmek istiyor.

Türk Hava Kurumu, satılan her uçak biletinden 50 kuruş pay almak istiyor. Bu talebin olumlu karşılanıp, karşılanmayacağı henüz belli değil. Ancak bu talebi bazıları mantıklı bulurken, bazıları ise saçma olarak nitelendiriyor.

Türk Hava Kurumu'nun, Türk Havacılığının gelişmesinde payı büyük… Türk Hava Kurumu kurulduğu yıllarda sahip olduğu maddi gelirlerin bir çoğunun zaman içerisinde kaldırılmış olması Türk Hava Kurumunu maddi açıdan zor bir sürece sokmuş oldu.

Şuan Türk Hava Kurumu'nun yaklaşık 195 milyon dolar kredi borcu var.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Hava Kurumu Başkanı Kürşat Atılgan; "Kurumun şu anda 195 milyon dolar kredi borcu var. Bunlar, ben göreve gelmeden önce, helikopter ve ambulans helikopter alımı için kullanılan döviz cinsi krediler. Kurumun ciddi finansman gideri var. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasıyla bir kısmının faizlerini düşürdük, daha da düşürmek için pazarlık halindeyiz. Bu borcun sadece faizinin yüksekliğini düşünün. Kanun düzenlemesiyle kurumun ekonomik durumunun 10 senede iyi olmasını, sonraki 10 senede de iyi gelir elde eder hale gelmesini hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımıza kurumumuzun maddi imkanlarının artırılması için kanun çalışması sunduk. THK'nin kurulduğunda sahip olduğu imkanlara kavuşması amacıyla arz ettiğimiz çalışmamız, kendilerinin de tensipleriyle şu anda inceleniyor. İnşallah kanun çıktığı zaman, oradaki birtakım gelir getirici unsurlar THK'nin daha büyük işler yapmasını sağlayacak. Çalışmamızda, Kızılay'ın da aralarında olduğu bazı kurumlara sağlanan vergi muafiyetlerinin bize de tanınması ve uçak biletlerinden 50 kuruş gibi küçük bir gelirin bağlanması dahil gelir getirici çeşitli hususlar bulunuyor." Dedi.