Yetişkin ve çocuklarda organ yetmezliğine neden olan durumların tartışıldığı, Türkiye'deki ve dünyadaki tedavi yöntemlerinin ele alındığı 'böbrek nakli' sempozyumu Okan Üniversitesi Hastanesi'nin organizasyonunda düzenlendi.

13 ürolog ve 10 nefrologun yurt dışında ülkemize geldiği bu özel sempozyumda, böbrek nakli ile ilgili olarak hem dünya hem de ülkemiz için sayılar ele alındı. Her yıl diyalize giren hasta sayısına yaklaşık 5 bin hastanın eklendiğini ve her yıl 3 bin hastanın nakil olma şansı yakaladığını belirten uzmanlar, organ bağışındaki yetersizliğin bir an önce yok edilmesi için adım atılması gerektiğinin üzerinde durdu.

Kadavradan gerçekleşen organ naklinin daha üst rakamlara ulaşması gerektiğini savunan uzmanlar, gerçekleşen nakil ameliyatlarının %80'inin canlı,%20'sinin ise beyin ölümü sonrası bağışlanan organlardan yapıldığının altını çizdi. Son rakamlara göre kadavra bekleme listesine 22 bin hastanın kayıt yaptırdığını paylaşan uzmanlar, bu rakamların çok fazla artması gerektiğini ve hastaların umutsuzluktan kurtulması için önemli çalışmaların başlatılmasının şart olduğunu savundu.

Prof. Dr. Alp Gürkan'ın konuşmasının ardından, Okan Sağlık Grubunun, böbrek nakli konusunda gerçekleştirdiği çalışmaların paylaşıldığı sempozyumda, Dr. Gürsel Yıldız 'Böbrek Nakli Hastaların Kabulü ve Takibi', Dr. Ayşe Öner 'Pediatrik Nefroloji' , Dr. İbrahim Çevik 'Üroloji' , Dilek Okutur 'Böbrek Naklinde Yasal Süreçler' konularında sunum gerçekleştirdi.

Sempozyum sonunda Okan Üniversitesi Hastanesi tüm servisleri ziyaret edilerek ve tedavi süreçleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı.