İdrar kaçırmanın sürekli ıslaklık, tahriş, koku oluşması gibi endişeleri neden olduğunu kaydeden uzmanlar, idrar kaçırma ve fiziksel rehabilitasyonla tedavisi hakkında önemli püf noktalarını bizlerle paylaştı.

Tıbbi adı Üriner inkontinans olan idrar kaçırma sorunun erkeklerde daha nadir görüldüğünü belirten uzmanlar, genellikle öksürme ve aksırma gibi stresi arttıran, fiziksel güç gerektiren durumlarda ortaya çıktığını vurguluyor.

Kadınlarda daha fazla görülen bu durumun yaş, doğurganlık sayısı, zorlu doğum, zayıf bağ doku, sigara kullanımı, anal yetmezlik, öksürük, mesane sarkıklığı, şişmanlık, enfeksiyon ve menopoz gibi etkenlerle ortaya çıktığını hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar idrar kaçırmayı tedavi etmek için ilk adımın mesane rehabilitasyonu olduğunu işaret ederken, bu yöntemin stres tipi idrar kaçırma, cerrahi tedaviyi kabul etmeme, doğurganlık yaşında olup gebelik planlama ve cerrahi yöntemlere uygun olmayan hastalarda tercih edildiğini dile getiriyor.

Bu tedavide hastalardan 24 saat boyunca idrara çıkma günlüğü tutulması talep edilirken, hastanın sıvı alımı ve atımı da takip altında tutulur. Uzmanlar sağlıklı bir kişide gündüz 4-6, gece ise 1-2 arasında idrar çıkma gözlenmesi gerektiğini paylaşırken, mesane eğitim programında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu savunuyor.

MESANE EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR!
Özellikle aşırı sıvı alımını azaltıp yetersiz sıvı alımının arttırılmasının şart olduğunu kaydeden uzmanlar, günde 1,5 – 2 litre civarında sıvı tüketilmesi gerektiğini işaret ediyor.

Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımının kesilmesi gerektiğini, yatmadan önce de mutlaka mesanenin boşaltılmasının şart olduğunu açıklayan uzmanlar, akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor.

Asitli, baharatlı, kafeinli yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden de kaçınmak gerektiğini belirten uzmanlar, sigara alışkanlığının rafa kaldırılmasını öneriyor.