İngiltere kökenli mağaza zinciri Debenhams geçtiğimiz Nisan ayında yeni bir stratejiye adım attığını duyurmuş ve ana pazar dışında kalan bazı ülkelerden çıkabileceğini ilan etmişi. Şirket bu bağlamda Türkiye'deki iki mağazasını kapatmaya hazırlanıyor.
Kulislerde bomba etkisi yaratan haberle ilgili olarak kaynaklar mağazaların kapanışın yılsonundan önce gerçekleşeceğini vurguluyor.

Türkiye'de Cevahir Alışveriş Merkezi ve Mall of İstanbul'da iki mağazası bulunan Debenhams'ın Türkiye'deki mağazacılık operasyonunu Kuveyt merkezli Alshaya Grubun'nun Türkiye yatırımı Shaya sürdürüyordu.
Mağazaların kapatılmasıyla ilgili olarak resmi kaynaklardan yapılan açıklamalar göre kapatma işlemleri altı ay içerisinde gerçekleşecek. İşlemlerin Kasım ayına dek gerçekleştirilmek istendiği ancak bazı prosedürlerden ötürü işlemin sene sonuna kadar sarkabileceği üzerinde duruluyor.

Firmanın İngiltere'deki merkezinden gerçekleştirilen açıklamada Nisan ayındaki stratejileri kapsamında, başarılı uluslar arası işbirliklerini büyütmek istediklerini ve düşük performans gösteren pazarlardaki varlıklarını sonlandıracaklarını işaret edildi.
Bulundukları pazarlar hakkında tek tek açıklama yapmadıklarını ancak yapılacak operasyona Alshaya'nın iştiraki olan Shaya tarafından yürütülmekte olan Türkiye'deki franchise operasyonun da dahil olduğu vurgulandı.

Basın mensuplarının Türkiye'deki mağazaların durumunu sordukları Shaya yetkilileri ise konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih ederken, İngiltere'nin en büyük ikinci departman mağaza zincirinin yeni stratejisinin Türkiye'den çıkmak olması akıllarda soru işaretleri uyandırdı.

Debenhams CEO'su Sergio Bucher stratejileri ile ilgili yaptığı toplantıda İngiltere sınırları içinde 10 mağaza kapatılabileceğini ve yine bir bölge dağıtım merkezi ile 10 bölge deposunun da kapatılmasının değerlendirildiğini paylaştı.

60 ülkede 260'ın üzerinde mağaza ile faaliyet gösteren Debenhams 2006 yılından bu yana Türkiye'de bulunuyordu.
Son dönemde kurdaki yükseliş, buna bağlı artan kira giderleri ve diğer maliyetler, pazardaki yoğun rekabet, az mağaza sayısına bağlı düşük hacim ile Çin'de üretilip Türkiye'ye ithal edilen mallara ilave vergi uygulaması gibi nedenlerle karlılık baskısı yaşayan bazı uluslararası markalar Türkiye'den çıkmıştı.