Teknolojinin gelişmesiyle birlikte elimizden düşürmez hale geldiğimiz akıllı aletler, bilgisayarlar ve hayatımızın vazgeçilmezi internet ne yazık ki çocuklarımızın da hayatını büyük oranda etkiliyor. Yapılan araştırmalar internet kullanımının, kullanma amacının, yapılan aktivitenin, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değiştiğini ortaya koyuyor.

Hem iletişimde hem de eğitimde kullanıldığında yararlı olan internetin, özellikle kontrolsüz bir şekilde çocukların elinde olduğunda zararlarının da olabileceğini vurgulayan uzmanlar, çocukların hem ruh hem de beden sağlığı için ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini kaydediyor.

Kaygı bozukluklarının ve obezitenin de yanlış internet kullanımıyla tetiklenebileceğini hatırlatan uzmanlar, çocukların internet kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar olduğu konusunda hem fikir.

Artık hemen hemen tüm çocukların kolay bir şekilde internete ulaştığını, kolaylıkla bilgiye ulaştıklarını, araştırma yapabildiklerini, problem çözebildiklerini, yaratıcılık, kritik düşünme gibi kişisel gelişimlerini internet sayesinde desteklediklerini savunan uzmanlar, aşırı, kontrolsüz, amacı dışında ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle kaygı ve korkulara yol açarak, kişisel becerilerin gelişmesini de negatif etkilediğini vurguluyor.

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmalar erkeklerin kızlara göre daha fazla internet kullandıklarını ve kızlardan daha farklı amaçlar için interneti kullandıklarını ortaya koymuş durumda.

Çocukların ve gençlerin internette geçirdikleri zamanın artmasıyla birlikte git gide yalnızlaştığını, sosyal ilişkilerde güçlük yaşadığını, sosyal gelişimlerinin de bu nedenle gerilediğini hatırlatmakta fayda var. İnternet aynı zamanda çocukların özgüvenini düşürürken, kaygı düzeylerini ve saldırgan davranışlarını da arttırabiliyor. Bunun sebebi de aslında internetten çok bilgisayar oyunları olarak gösteriliyor.