İlk olarak ülkenin kuzeydoğusunda Meşhed 'de başlayan eylemler ardından tüm ülkeye yayıldı. Zaman zaman polisle çatışmaların yaşandığı eylemlerde bazı protestocular hayatını kaybetti.

Bu eylemlerin bir çeşidi ise Beyaz Çarşamba Hareketi'dir. Peki, beyaz çarşamba hareketi nedir? İlk olarak İran'ın başkenti Tahran'da bir sopanın ucuna beyaz başörtüsünü takarak havaya kaldıran ve aralık ayı boyunca eylemlerin yüzü olan İranlı kadın bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştır.

Bunun üzerine diğer İranlı kadınlar bir bir başörtülerini çıkararak yıllar boyunca ülkede uygulanan bir yasağa meydan okuyup, başkaldırmaya başlamıştır. Bu hareketi ise Beyaz Çarşamba olarak adlandırmışlardır.

Bilindiği üzere İran'da 1979 yılından beri kadınların başörtüsü takma zorunluluğu vardır. Bugüne kadar 6 kadının bu eylemi gerçekleştirdiği biliniyor. Büyük bir cesaret örneği olarak gösterilen bu eylemlerin sonucunda devrim muhafızları eylemi gerçekleştiren kadınları tutukluyorlar.

Eylem için yüksekçe bir yere çıkan kadınlar beyaz başörtülerini sopanın ucuna takarak sallıyorlar. Eylemi ilk gerçekleştiren kadına ithafken eylemler Çarşamba günleri yapılıyor. Fakat yapılan son eylem pazartesi günü yapılmıştır. Yapılan bu eylemlerin hepsi bireysel olarak yapılıyor ve kadınlar tutuklanacaklarını bilerek bu eylemleri gerçekleştiriyorlar.

Her ne kadar Beyaz Çarşamba Hareketi İran'daki son protestolarla gündeme gelse de aslında başlangıcı 2014 yılına dayanmaktadır. İranlı gazeteci Masih Alinejad, Facebook'ta 2014 yılında İranlı Kadınların Gizli Özgürlükleri adında bir sayfa kurmuştur ve İranlı kadınları zorunlu olarak örtünmeye karşı çıkmaları için başörtüsüz video ve resimlerini gönderip, yayınlamaya davet etti. Kısa sürede milyonlarca takipçiye ulaşan sayfaya milyonlarca kimlikli veya kimliksiz resim ve video yağdı.

Sonuç olarak zamanla Kadınların Gizli Özgürlükleri hareketi Beyaz Çarşamba hareketine evirildi.