İspanya ekonomisi, ülkenin doğusundaki Katalonya bölgesindeki bağımsızlık yanlısı girişimlerden olumsuz etkilenmeye başladı. Madrid borsası Ibex35, Katalan bankaları Caixabank ve Sabadell'in hisselerinde görülen ciddi düşüşten ve biyoteknoloji firması Oryzon'un merkez binasını Barcelona'dan Madrid'e alma kararından dolayı son ayların ne büyük düşüşünü yaşadı.

katalan2

BORSA ÇAKILDI

Bugün yüzde 5'lik bir değer kaybı yaşayan İbex35'in geçtiğimiz Mart ayından bu yana ilk kez 10 bin puan kaybettiği açıklandı. 2000 yılında Barcelona'da kurulan ve Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerinden dolayı merkez binasını ve yönetim kurulunu Madrid'e çekeceğini duyuyar Oryzon firmasının, bu kararından sonra borsadaki hisselerinin yüzde 20 artış göstermesi dikkat çekti.

katalan3

PİYASADA BÜYÜK ENDİŞE HAKİM

Öte yandan ispanya'daki büyük şirketlerin, ekonomistlerin ve akademisyenlerin üyesi olduğu'Circulo de Ekonomia' adlı ekonomi derneği, katalonya'da tek taraflı bağımsızlık ilan olasılığına karşı 'büyük endişe duyduklarını' belirtti.

Circulo de Ekonomia Başkanı Juan Jose Brugera tarafından yapılan yazılı açıklamada' Sonuçları hiçbir şekilde bilinmeyen, çok zor bir dönemden geçiyoruz. Mevcut durum, bağımsızlık yanlıları ile Katalan vatandaşlarını karşı karşıya getirebilecek ve kontrolü çok zor olacak ciddi sonuçlar doğurabilir. Ayrıca Katalonya meselesi, ekonomideki ve istihdamdaki toparlanmayı da tehdit etmektedir. Bu yüzden siyasi partiler ve kamu yöneticileri arasında diyalog ve uzlaşma yolunun açılması kaçınılmazdır.' İfadeleri kullanıldı.

KATALONYA ÜRETİMİN YÜZDE 20'SİNİ KARŞILIYOR

Katalonya, İspanya'daki 17 özerk yönetim arasında Madrid ile birlikte ülke ekonomisinin motor bölgeleri olarak biliniyor. Katalonya, İspanya brüt iç üretimin yüzde 20'sini karşılıyor.

9 EKİM7DE BAĞIMSIZLIK İLANI İDDİASI

Dünyanın En Önemli Dağları ve Yükseklik Sıralaması Dünyanın En Önemli Dağları ve Yükseklik Sıralaması

1 Ekim'de referanduma giden ve yüzde 90 'evet' sonucu çıktığını açıklayan Katalonya özerk yönetimi hükümeti, İspanyol hükümetinin uyarılarına rağmen tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesi için harekete geçti.

Siyasi partiler grup başkanları toplantısında, iktidardaki bağımsızlık yanlısı' Junts pel Si (Evet için Birlik) ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü Halk Birliği adaylığının (CUP) talepleriyle 9 Ekim'de Kalatan parlamentosunun olağanüstü toplanması kararı alındı.

HİÇBİR ŞEY FRENLENMEYECEK

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen CUP partisinden milletvekili Mireia Boya, 'Hiçbir şey 0 Kasım'daki bağımsızlık dekrarasyonunu frenleyemeyecek. Biliyoruz ki, 155. Maddeyi (Özerk Yönetim haklarının merkezi hükümete devredilmesine hak tanıyan anayasa maddesi) uygulayacaklar. Katalan parlamentosu divan üyelerine veya yerel hükümete karşı tutuklamalar veya kamu görevinden uzaklaştırma kararları çıkabilir. Biz herşeye hazırlıklıyız. Katalan halkını, sokakta seferber olmaya çağırıyoruz.' dedi