Uzmanlar 40 yaşından sonra hayatınızda büyük hastalıklar mücadele etmek istemiyorsanız yaptırılması gereken bazı testler olduğunu işaret ediyor. Uzmanlar akciğer filmi, mamografi, rahim ağzı ve pap smear testinin hayat kurtarıcı özellikte olduğunu vurguluyor.


Uzmanlar obezitenin ve sigaranın dünyayı esir almasıyla birlikte pek çok hastalığın insanlığın yakasına yapıştığını belirtiyor. Özellikle kanser türlerinin çoğunun bu iki sebep nedeniyle ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, akciğer kanserlerinin ortaya çıkmasından da sigara kullanımının büyük risk yarattığını paylaşıyor.

AKCİĞER FİLMİ ERKEN TANIDA SON DERECE ÖNEMLİ


Sigaranın kullanım miktarı ve süresi uzadıkça kansere yakalanmanın riskinin de arttığını dile getiren uzmanlar, 40 yaşından sonra sigara içenlerin her yıl düzenli olarak akciğer filmi çektirmesinde büyük yarar olduğunu hatırlatıyor.


Erken evrede saptanan akciğer kanserlerinin tedavi başarısının çok yüksek olduğunu savunan uzmanlar, bu nedenle asla bu tetkiklerin atlanmaması gerektiğinin üzerinde duruyor.


40 YAŞINDAN SONRA YILDA BİR KEZ MAMOGRAFİ ŞART


Kadınlarda en fazla görülen ve yaşlanmayla birlikte karşılaşılma riski artan kanser türünün meme kanseri olduğunu paylaşan uzmanlar, 40 yaşından sonra meme kanseri görülme riskinin 1,5 kat, 50 yaşından sonra ise 2,5 kat arttığını belirtiyor.


Tüm kadınların 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi yaptırmasının şart olduğunu dile getiren uzmanlar, ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan kişilerin 30 yaşından itibaren bu tetkiki yaptırmasının büyük faydası olacağını vurguluyor.


Meme kanserinden sonra kadınlarda en fazla gözlemlenen kanser türlerinin jinekolojik kanserler olduğunu kaydeden uzmanlar, bu nedenle yine 40 yaşından sonra her yıl mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmasının ve pap smear testi uygulanmasının yaşam süresini uzatmak için önemli olduğunu işaret ediyor.