İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam,2017 yılında kaç konutun / işyerinin su ve doğalgaz faturasını ödeyemediğini, kaç konut / işyerinin su ve doğalgazının kesildiğini ve bu kesintilerden ne kadar açma kapama bedeli tahsil edildiğini İSKİ ve İGDAŞ'a sordu. İSKİ ve İGDAŞ'tan gelen yanıtlar kentteki yoksulluğun boyutunu gözler önüne serdi.

4 milyarlık su borcu

Uluslararası İlişkilerde Gençlerin Dönüştürücü Gücü Uluslararası İlişkilerde Gençlerin Dönüştürücü Gücü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam'ın sorusuna cevap veren İSKİ, 6 milyon 311 bin 485 abonesi olduğunu ve 2017 yılında toplam 580 bin 201 konut ve işyerinin suyu faturalar ödenemediği için kesildiğini, İSKİ abonelerinin kuruma olan fatura borcunun ise toplam 4 milyar 938 milyon olduğunu¸ ayrıca vatandaştan yıl boyunca açma-kapama bedeli olarak toplam 6 milyar 636 milyon 903 bin TL tahsil edildiğini belirtti.

493 bin evde gaz kesik

6 milyon 239 bin 857 aboneye sahip İGDAŞ'ın açıkladığı rakamlar da İSKİ'den farklı değil. 2017 yılında toplam 493 bin 219 konut ve işyerinde faturalar ödenemediği için gaz kesildi. Toplam 147 milyon 446 bin liralık fatura zamanında ödenemedi. İstanbullulardan 13 milyon liralık gaz açma-kapama bedeli tahsis edildi. 2017'nin sonuna gelindiğinde vatandaşın İGDAŞ'a toplam 348 milyon 126 bin 960 lirayı buldu.

İstanbul el yakıyor

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam; 'Vatandaş suyuna her ay zam yapılıyor. 2017 yılının başında yani ocak ayında su birim fiyatı 6.15 liraydı. Bu rakam yılın ortasında haziran ayında 6.52 liraya, yıl sonunda da 6.55'e çıktı. Suya her ay enflasyon oranında yapılan zam hiç adil değil. Sayıştay da suyun maliyetini dikkate almadan tarifenin her ay enflasyon oranında belirlenmesini hukuka uygun bulmamıştı. Sayıştay raporlarına bile yansıyan bu adaletsizlik vatandaşın belini iyice büktü. İSKİ'nin açıkladığı rakamlar da bunun doğruluyor' dedi. Kış aylarında yüzlerce lirayı bulan doğalgaz faturalarının da bir ailenin en büyük gider kalemi haline geldiğini belirterek 'Artık İstanbul'da en temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hala geldik. İstanbul el yakıyor, vatandaş ekonominin kötü gidişatı altında eziliyor' diye konuştu.