Halk arasında tedavisi olmayan hastalık olarak tanımlanan migrenle ilgili dikkat çeken gelişmeler yaşandığını kaydeden uzmanlar, öncelikle migrenin ne olduğunun bilinmesi gerektiği üzerinde duruyor.

Baş ağrısıyla birlikte, halsizlik, duygusal değişim, bulantı, saç derisinde yanma gibi belirtilerin 4 ile 72 saatlik bir süre içinde ortaya çıkmasının migren olarak tanımlandığını hatırlatan uzmanlar, krizlerin bazen bir haftayı da aşabileceğini kaydediyor.

MİGREN KRİZLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN NELER ÖNERİLİYOR?

Bir haftaya sarkan krizlerin uzamış migren krizi veya migren fırtınası olarak adlandırıldığını ifade eden uzmanlar, migren tedavisinde iki yolun izlendiğini savunuyor. Öncelikle ağrı kesicilerin kullanıldığı kriz tedavisinin gerçekleştiğini sonrasında ise koruma tedavisi için epilepsi ilaçlarının tercih edildiğini hatırlatmakta fayda var. Bazen migren tedavisinde anti depresanlara da başvuruluyor.


Migrenden korunmak için düzenli magnezyum tabletlerin ve B2 vitaminin de kullanılması gerektiğini savunan uzmanlar, bu ilaçların yan etkilerinin bulunmadığını hamilelerin bile tercih edebileceğini işaret ediyor.

Yürüme, koşma ve bisiklet gibi egzersizlerin migreni azaltıp azaltmadığının sıkça kendilerine sorulduğunu belirten uzmanlar, azaltmadan ziyade bu egzersizlerin migreni şiddetlendirebileceğini bile kaydediyor.

Özellikle hava yolculukları sırasında bazı kişilerde şiddetli ağrı gözlemlendiğini paylaşan uzmanlar, bunun endişe verici bir durum olmadığını dile getiriyor. Ancak hem tren hem de uçak yolculukları migreni tetikleyici özellik taşıyor.

Stresin, ağır taşımanın ve ani iklim değişikliklerinin de migreni tetikleyici özelliği olduğunu açıklayan uzmanlar, susuz kalma, aşırı sıcak, nemli hava, sinek kovucu losyonlar veya güneş kremlerinin de kimi kişilerde migrene neden olduğu üzerinde duruyor.

Dünya genelinde gerçekleştirilen araştırmalar hava kirliliğinin migren krizlerini arttırdığını ve tetiklediğini net bir şekilde ortaya koymuş durumda.