Halkın sarı nokta hastalığıyla ilgili olarak bilinçlendirilmesinin şart olduğunu belirten uzmanlar, özellikle bu konuda yayınlar yapılmasını öneriyor.

Sarı nokta hastalığının görme merkezini tutan ve görmeyi bozan bir retina hastalığı olduğunu işaret eden uzmanlar, çoğunlukla 55 yaşından sonra ortaya çıkan ve ilerledikçe görme kaybına sebebiyet verdiğini hatırlatıyor.

Uzmanlar sarı nokta hastalığının nedenleri arasında ileri yaş, genetik yatkınlık, sigara kullanımı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve güneş ışınlarına aşırı maruz kalmanın olduğunu kaydederken, kişinin yaşı ve genetik eğilimi elbette ki önlenemeyeceğinin altını çiziyor.

Ancak sigara kullanımdan, kolesterolden zengin besinlerden kaçınmak, hipertansiyon varsa kontrol altına almak, güneşte güneş gözlüğü takmak yararlı olabilir.

Kuru tip sarı nokta da, doktorunuza danışarak omega-3, vitamin ve çeşitli minerallerden oluşmuş göze yönelik ilaçların kullanılması önerilir. Yaş tip sarı nokta da, Anti-VEGF adı verilen ilaçların göz içine enjeksiyonu yapılarak hastalık tedavi edilir.

Hastalık ilk saptandığında ayda bir 3 seans (yükleme dozu) enjeksiyon yapılması, hastalığın tedavisinde gereklidir. Daha sonraki takiplerde hastalığın düzelme veya durma durumuna göre değişik tedavi protokolleri uygulanabilir.

Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor

Ancak, hastalık yaşam boyu izlenmeyi gerektirir ve eğer tam düzelmemişse veya nüks etmişse tekrar ilaç enjeksiyonu yapılmalıdır.