Hem miyom hem de kistlerin iyi huylu olduğunu hatırlatan uzmanlar, rahim ve rahim ağzında görülen normal dışı düz kas büyümesi olan miyomların, kısırlığa ve düşüğe sebebiyet verebileceğinin altını çiziyor. Bu sebeple miyomların ciddiye alınması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, kasıklarınızda ağrı hissettiğinizde mutlaka doktora başvurmanızı tavsiye ediyor.

Her dört kadından birinde görülen miyomların, genellikle 30-40 yaş aralığında ortaya çıktığını, menopoz ile birlikte de küçülmeye başladığını hatırlatan uzmanlar, 40 yaş üzerindeki kadınların yaklaşık yüzde 40'ında miyom bulunduğunu ancak kadınların yüzde 75'inin bunun farkında olmadığını vurgulayan uzmanlar, miyomların kesin sebebinin bilinmemekle birlikte kadınlık hormonunun miyomların büyümesine sebebiyet verdiğini düşündüklerini hatırlatıyor.

Ailesinde özellikle de annesi, kız kardeşi ve ya anneannesinde miyom bulunan kişilerde miyom gelişme olasılığı olduğunu belirten uzmanlar, genellikle çok yavaş büyüyen miyomlar, gebelik döneminde ve östrojen içeren hormon tedavisi gören kadınlarda hızlı büyür.

Geçmişte doğum kontrol haplarının, östrojen ve progesteron içerdiği için miyomlara neden oldukları düşünülmekteydi. Fakat yapılan çalışmalarda miyom oluşma riski açısından doğum kontrol hapları kullanan ve kullanmayan kadınlar arasında hiçbir fark bulunamadı.

Miyomlar genellikle rahimde, nadiren de rahim ağzında görülür. Miyomlar rahimde yerleşmiş oldukları tabakaya göre tiplere ayrılır.