Uzmanlar hemen hemen her 9 kadından birinde gözlemlenen patolojilerden miyomların hepsinin cerrahi operasyon gerektirmeyeceğini üzerinde duran uzmanlar, buna karşılık vajinal kanama, adet düzensizlikleri, kasık ağrısı, mesane ve son bağırsağa bası şikayetlerinin, bebeğin rahme tutunamaması durumunun ve gebeliği etkileyecek miyomların mutlaka müdahale getirdirdiğini savunuyor.

Miyomların yanı sıra çikolata kistlerinde de ameliyat kararının önemli bir karar olduğunu kaydeden uzmanlar, kistin büyüklüğü, kronik kasık ağrısı tablosu, yumurtalık hormon rezervmleri, tek veya çift taraflı olup olmaması gibi durumların bu kararı etkileyeceğini dile getiriyor. Çikolata kistlerinde ameliyat kararı alındığında n standart olarak laparoskopi öne çıktığını belirten uzmanlar, laparoskopi ile cerrahinin gerçekleştirilmesi, mümkün olduğunda yüksek ısı ile yumurtalığa temastan kaçınılması, yumurtalıktaki yumurta havuzunun korunması gerekmektedir. Çıkarılacak kist kapsülüne yakın çalışılması ve yumurtalık doku kaybından kaçınılması gerekir.

Müdahaleli ve zor geçen doğum süreçlerinden sonra kalça kemiğinin altını saran pelvik taban denilen doku ciddi zarar görebilir. Bu durumda rahmin, mesanenin ya da son bağırsağın vajenden dışarı çıkması durumu yaşanabilir. Eskiden karın orta hattına 15-20 cm lik kesilerden yapılan askı ameliyatları günümüzde göbek deliğinden giren kamera eşliğinde 5 mm'lik küçük girişlerden yapılabilmektedir.