Yetişkinlerde D vitamini eksikliğinin nedenleri ve tedavisi hakkında dikkat edilmesi gereken noktaları bizlerle paylaşan uzmanlar, ülkemizde her ne kadar güneş ışığıyla diğer ülkelere göre daha fazla içli dışlı olsak da Ekim ile Nisan ayları arasında bu ışınlardan faydalanamadığımızı işaret ediyor.

Türkiye'de D vitamini görülme sıklığı ve nedenleri arasında gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda ülkemizdeki her 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliğinin görüldüğü saptanmış durumda. Kadınlarda bu vitaminin eksikliğinin görülme sıklığının yüzde 93 oranında olduğunun altını çizen uzmanlar, yoğun şehir temposuna maruz kalan yetişkinler için D vitamininin bağışıklık sistemine etkisinin yadsınmaması gerektiğini belirtiyor.

Vücudumuzda kalsiyum dengesini düzenlemek, kemik mineral yapısının oluşmasını sağlamak, büyüme ve gelişmeye katkıda bulunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi görevleri bulunan D vitaminin, özellikle çocuklarda çok önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, bu vitaminin eksikliğinde büyüme ve gelişmenin etkilenebileceğini, metabolik kemik hastalıklarının gün yüzüne çıkabileceğini kaydediyor.

Pek çok nedene bağlı olarak gelişebilen D vitamini eksikliğinin en temel sebepleri arasında gerektiği kadar güneşten yararlanmamak, D vitamininden zengin besinleri tüketmemek, annenin hamilelik ve emzirme döneminde D vitamini ihtiyacının karşılanmaması, kullanılan bazı ilaçlar, bağırsak emilimi sorunları ve kronik hastalıkların olduğunu hatırlatmalıyız.

Bütün bunların yanı sıra uzmanlar D vitamini kullanırken dozunu mutlaka dengelemek gerektiğinin de üzerinde duruyor.