Ülkemizde sabah kahvaltılarında çay tüketmenin bir alışkanlık haline geldiğinin altını çizen uzmanlar, sofralarımızdan eksik olmayan çayın dozunun ayarlanamaması durumunda sağlığımızı oldukça olumsuz yönde etkilediğini paylaşıyor.

Özellikle vücudumuzun demir emilimini etkileyen çayın, her sabah tüketilmesinin kansızlığı tetiklediğini işaret eden uzmanlar, bilim insanları tarafından yapılan araştırmaları hatırlatıyor.

Günde 4-5 bardak çay içmenin ilerleyen dönemlerde kansızlığa neden olduğunu paylaşan uzmanlar, kafein denildiğinde hemen kahveyi gözümüzün önüne getirsek de çayın içinde de asla anımsanmayacak kadar kafein bulunduğunu savunuyor.

FAZLA TÜKETİLEN ÇAY NELERE YOL AÇAR?

Geç saatlerde tüketildiğinde uykunuzu kaçıran, mide ağrısına yol açan çayın, baş ağrıları ve migren ataklarını da tetikleyebileceğinin üzerinde duran uzmanlar, hele bir de çayı şekerli tüketiyorsanız büyük bir tehlike içinde olduğunuzu belirtiyor. Çayı şekerli içmenin kan şekerinizin yükselmesine, uzun dönemlerde de şeker hastalığına neden olabileceğini unutmamalısınız.

Peki ama çayı hiç mi tüketmeyelim?

ÇAYI NASIL İÇMELİYİZ?

Uzmanlar çayın kahvaltı yapılırken değil, kahvaltı yaptıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra tüketilmesi gerektiğinin üzerinde duruyor. Bunu sadece kahvaltı değil tüm öğünler için uygulamalısınız.

Çay tüketirken demliğe veya bardağınıza bir dilim limon atarsanız, limonun antioksidan özelliğinden faydalanır ve önemli bir adım atmış olursunuz.

Ayrıca demliğinizdeki çayı belirli aralıklarla değiştirip çayın içindeki zararlı maddeleri demine vermesine engel olabilirsiniz, çayınızı sürekli taze bir halde tüketebilirsiniz.