Aralık ile Ocak aylarında, Ağustos ayına oranla kalp krizlerinin yüzde 35 daha fazla yaşandığının saptandığını belirten uzmanlar, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının kış aylarında soğuk hava şartlarına karşı dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor.

Vücut ısımızın normal şartlar altında 36,6 ile 37 arasında sabit olduğunu hatırlatan uzmanlar, soğuk havalarda büzüşen damarların vücudun ısı kaybını minimuma indirmeye çalıştığını belirtiyor. Damarlardaki bu söz konusu büzüşmeyle birlikte tansiyonun yükseldiğini, kalp atım sayısının ve kalp debisinin çoğaldığını kaydeden uzmanlar, aynı zamanda soğukla birlikte kanda pıhtılaşma faktörlerinde de artış gözlemlendiğini açıklıyor.

Sağlıklı bireylerin soğuk havada kalbe yüklenen artışı kolaylıkla tolare edebileceğini ifade eden uzmanlar, fakat koroner kalp hastalığı bulunan kişilerde arterlerin büzüşmesi, tansiyonun yükselmesi, kalbin hızlanması göğüs ağrısını tetiklenebileceği üzerinde duruyor.

Bilim insanlarının gerçekleştirdiği araştırmalarda, kış aylarında kalp krizlerinin ve kalp krizine bağlı ölümlerin daha çok görüldüğünü vurgulayan uzmanlar, soğuk havanın olumsuz etkileri yanında kalp-damar hastalığı risk faktörlerinde de kış aylarında meydana gelen olumsuzluklar, diyet, obezite, hareketsizlik, kilo alma buna katkı sağladığını paylaşıyor.

Hava Durumu Uyarıları ve Tahminlerine İlişkin Güncel Rapor Hava Durumu Uyarıları ve Tahminlerine İlişkin Güncel Rapor

Ani sıcak-soğuk değişiminin de koronerlerde ani büzüşme ile plak rüptürü ve kalp krizlerini tetikleyici olabileceğini belirten uzmanlar, ani soğuğa çıkma, kar kürüme, araba gibi ısınmadan gerçekleştirilen hareketlerin kalp krizi ve ölüm riskini belirgin şekilde arttırdığını dile getiriyor.