Dış görüşüyle ve kilosuyla aşırı bir şekilde uğraşan, çok sık diyet yapan, tuvalette uzun süre kalan ve sürekli kalori saymayan başlayan kişilerin özellikle de ergenlik dönemindeyseler yeme bozukluğu yaşamaya başladığını belirtmekte fayda var.

Uzmanlar ergenlik döneminde ortaya çıkan yemek bozuklukları konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Ergenlik döneminde hem fiziksel hem de ruhsal değişiklikler yaşayan kişilerin yeme bozuklukları yaşayabileceğini dile getiren uzmanlar, beslenme davranışından görülen bozuklularla seyreden hastalıklar olarak tanımlıyor bu bozuklukları.

Beslenme bozukluğu başlığının altında iki temel bozukluk bulunduğunu belirten uzmanlar, aşırı korkma ve zayıf olduğu halde kendini kilolu olarak görmenin söz konusu olduğunun altını çiziyor.

Bulimiya nevozada tıkınma ve çıkarma ataklarının görüldüğünü ifade eden uzmanlar, bu çıkarma ataklarının kusarak, idrar sökücü ve laksatif ilaçlara başvurarak veyahut aşırı egzersize yönelerek gerçekleştiğini savunuyor.

Yeme bozukluklarının genellikle ergenlik döneminde yaşandığı üzerinde duran uzmanlar, bu dönemde vücudun değişiyor olmasının ve yağlanmanın artışının önemli bir tetikleyici unsur olduğunu hatırlatmakta fayda görüyor. Her alanda yaşıtları tarafından beğenilmek isteyen ergenlerin, fizikse görünümlerine daha fazla dikkat etmeye başladıklarını da unutmamak gerekiyor.

Bu dönemde ergenler sosyal alanda kabul edilebilmek ve beğenilmek amacıyla fiziksel görünümü belirleyici bir unsur olarak görmeye başlıyor. İşte ergenler arkadaş çevresinde görünüm veya kilosuyla ilgili eleştiri almamak yeme bozukluğu geliştirebiliyor.

YEME BOZUKLUKLARI NASIL OLUŞUYOR?

Uzmanlar yeme bozukluklarının belirtileri arasında yemeyi bir takıntı haline getirmek, kilo ve görünümle aşırı derecede uğraşmak, sıkı diyetler yapmak, tuvalette uzun süreler geçirmek, yiyecek saklamak, takıntılı bir şekilde kalori hesabına girmek olarak sıralıyor.