Halk arasında tam tersi bir kanı yer etmiş olsa da kadınların da kalp hastalıklarını dikkate alması gerektiğini ortaya koyan bu durumun, kadınlarda erken tanı şansı ile ortadan kaldırılabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Stres, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam gibi etkenlerin dünya çapında kalp hastalıkları tetiklediğini paylaşan uzmanlar, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelinde ölümlerde ilk sırayı kaptığını da dile getiriyor.

'Koroner arter hastalığı olan kadınlar ve erkekler benzer şekilde göğüs ağrısı şikayetiyle hekime başvuruyorlar. Kadınlarda erkeklerden farklı olarak göğüs ağrısı dışında, nefes darlığı, bulantı, terleme, değişik karakterdeki göğüs ağrısı, yorgunluk, hazımsızlık, bayılma gibi şikayetler de görülebileceğini hatırlatan uzmanlar, kadınlarda erken tanı şansının bu nedenle kaybedildiğini işaret ediyor.

Koroner arter hastalığı semptomlarının kadınlarda erkeklere oranla 10 yıl gecikmeli olduğuna dikkat çeken Dr. Zor, 'Semptomlar kadınlarda özellikle menopozdan 5-6 yıl sonra görülmeye başlarken, erkeklerde ise 40'lı yaşlardan itibaren görülüyor. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de menopoz öncesi kadınlarda endojen östrojen hormonunun koruyucu etkilerine bağlanıyor.

Kadınların Kaş Bakımında Dikkat Etmesi Gerekenler Kadınların Kaş Bakımında Dikkat Etmesi Gerekenler

Kalp yetersizliğinin kadınlarda da erkeklerde de hastaneye yatışların en önemli sebebi olduğunu vurgulayan uzmanlar, kalp yetersizliği olanların yüzde 51'ini kadınlar oluşturuyor. Kalp yetersizliğindeki risk faktörleri arasında hipertansiyon, koroner arter ve diyabet bulunuyor. Diyabet damarlarını bozmasa da kalbin gevşeme ya da kasılma fonksiyonlarını bozarak soruna neden oluyor. Tüm kalp yetersizliği hastalarının büyük çoğunluğunu gevşeme bozukluğu olan hastalar oluşturuyor. Bu hasta grubunun yüzde 65'ini ise kadınlar oluşturduğunu hatırlatıyor.