Türkiye'ye uzun süre önce iki firma tarafından getirilen meme kanseri tedavisinde kullanılan 'Tamoxifen' etken maddeli ilaçla ilgili önemli bir kriz söz konusu. 2017 yılının başlarında ilacın büyük bir kısmını karşılayan firmanın pazardan çekilmesiyle birlikte başlayan ilaç krizi, diğer firmanın da talepleri karşılamakta güçsüz kalması nedeniyle büyüdü. Stokların mayıs ayında tükenmesiyle birlikte meme kanseri hastaları ve yakınları yana yakıla ilaç aramaya başladı.

Nepal Dağlarında Tek Başına Yürüyen Kadın Nepal Dağlarında Tek Başına Yürüyen Kadın

Sosyal medyada konuyla ilgili olarak çok fazla paylaşım olduğunu işaret eden uzmanlar, yaşanan krizin ardından içeriğindeki anti-östrojen maddesi nedeniyle vücut geliştiren erkeklerde meme sarkmasını (jinekomasti) da önlediği için elde kalan stok ilaçların spor salonlarına gittiğini saptadı.

Pek çok spor salonunun vücut geliştiren üyelerinin kış aylarının yaklaştığı 4 hafta boyunca kullanmaları gereken kürler için kanser ilacını aylar öncesinden temin ettiğini belirten uzmanların bu ön görüsünü Sağlık Bakanlığı da doğruladı. İlacın vücut geliştirmek isteyen kişiler tarafından reçetesiz temin edilerek stok yapıldığını belirten Sağlık Bakanlığı, Türkiye'ye son 1 ayda 93 bin kutu ilaç ithal edilse de İstanbul'da ilacın şu anda bulunamadığının altını çiziyor.

İnternet üzerinden normalin 3-4 katı fiyatlara satılan bu ilacın, fiyatının 25 ile 52 TL arasında değiştiğini hatırlatan uzmanlar, iddialara göre bazı kişiler anlaşmalı oldukları ilaç depoları üzerinden ilaçları temin ederken, ilaç depolarının ilacın promosyonlarını sattığı da ileri sürülüyor. Bazı internet sitelerinde ilacın fiyatının 139 TL'ye bile çıktığını hatırlatmakta fayda var.