Bu hastalıkların yanı sıra obez kişilerde kanser gelişimi riskinin arttığını da hatırlatan uzmanlar, obezite ile kanser arasındaki bağın tam olarak bilinmemekle birlikte üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 11 bağlantının tespit edildiğini paylaşıyor.

Her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde tahmini olarak 121 bin 700 yeni kanser vakasının aşırı kilolu olduğunu vurgulayan uzmanlar, tüm kanser ölümlerinin yüzde 20'lik kısmının aşırı kiloya bağlı olduğunun da altını çiziyor.

Kadınlarda menopoz sonrası meme kanseri, kolon kanseri, boğaz kanseri, rahim kanseri, böbrek kanseri, pankreas kanserinin obezite ile bağlantılı kanser tipleri olduğunu hatırlatan uzmanlar, karaciğer, böbrek, mide, safra kesesi, yumurtalık, lenf ve omurilik kanserlerinin de obezite ile birlikte yakalanma riskinin arttığını savunuyor.

Bir zamanlar aşırı kaloriyi yağ olarak depolamanın yararlı olduğunu ancak şimdi yüksek kalorili besinlerle özellikle de hazır gıdalarla beslenmenin hastalıklara neden olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar kanserin vücudun herhangi bir yerinde gerçekleşen kontrolsüz büyüme hücrelerinden kaynaklandığını vurgularken, obezitenin de kanser hücrelerinin ortaya çıkmasını tetiklediği üzerinde duruyor.

Yağ hücreleri, hücre büyümesini uyaran veya baskılayan hormonlar üretir. Daha zayıf bireylere kıyasla şişman kişilerde yağ hücresi boyutunda ve miktarında bir artış vardır. Şişmanlık döneminde, yağ hücreleri hücre büyümesini uyaran daha fazla leptin ve hücre çoğalmasını yavaşlatan daha az adinopektin üretir. Bu hormonların hepsi, kanser hücresi oluşumu riskini arttırırlar (tüm kanser türleri için).

Obezitede ekstra yağ dokusunda bağışıklık hücrelerinin sayısı artmaktadır. Bu bağışıklık hücreleri, artan kanser riski ile ilişkili olan kronik iltihaplanma hali ile sonuçlanabilecek iltihaplı maddeleri salgılarlar.

Menopozdan sonra, bir kadının yumurtalıkları östrojen üretmeyi durdurur ve birincil östrojen kaynağı kadının vücut yağıdır. Menopoz sonrası yıllarda vücut yağ oranı yüksek olan bir kadının yüksek östrojen seviyesine sahip olması beklenir. Aşırı östrojen, menopoz sonrası meme kanseri ve rahim kanseri riski artışı ile ilişkilidir.