Karneler kimi evlerde ebeveynlerin yüzünü güldürürken, kimi evlerde de alınan başarısız notlar stres, kaygı ve üzüntüye sebebiyet verdi. Uzmanlar iyi notları olsun olmasın karne döneminin tüm çocuklar için sıkıntılı bir dönem olduğunu vurgularken, anne babaların sömestr tatilinde çocuklarına göstereceği bazı tutum ve davranışların çocuğun benlik gelişiminde olumsuz etkilere yol açabileceğine kaydediyor.

Öğrencilerin sağlıklı ve keyifli bir sömestr tatili geçirebilmeleri için anne babalara önerilerde bulunan uzmanlar, bu dönemin iyi değerlendirilmesini tavsiye ediyor.

Çocukların yoğun ve stresli okul hayatına kısa bir ara verdiğini hatırlatan uzmanlar, bu dönemin çocukların psikolojisi ve sağlıklı gelişimi için önemli olduğunu işaret ediyor.

Anne babalar tarafından sık sık yapılan hatalardan birinin başarısız not alan çocuklarına sözel şiddet uygulamak, ceza vermek ve diğer arkadaşlarıyla kıyaslamak gibi davranışlardan bu sömestr da uzak durması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu tutum ve davranışların çocukların benlik gelişimine zarar verebileceğini belirtiyor.

Zaten çocukların karne almadan ve aldıktan sonra yeterince stres ve kaygı yaşadığının altını çizen uzmanlar, ebeveynler tarafından verilen sert tepkilerin bu stres ve kaygıyı arttırabileceğinin unutulmaması gerektiğini dile getiriyor.

Anne babaların elbette çocukların geleceği için en iyisini istediklerinden bu tepkileri verdiklerini savunan uzmanlar, fakat çocukların düşünebilen, akıl yürütebilen ve düşündüklerini ifade edebilen bireyler olduklarına dikkat çekiyor ve istek, talep ve önerileri karşılıklı dile getirmenin ve açıkça konuşmanın hem çocuğun gelişimi hem de ebeveynin farketmeden yaptığı hataları anlaması açısından önemli olduğunu belirtiyor.