İspanyol hükümeti referandumu yasadışı ilan etmişti. Hafta içinde bazı Katalan siyasetçiler gözaltına alınmıştı.

İSPANYA'DAN AÇIKLAMA

İspanya İçişleri Bakanlığı, Katalonya bölgesindeki yasa dışı bağımsızlık referandumuna izin vermediklerini ve tüm oy pusulalarına ve sandıklara el koymaya başladıklarını açıkladı.

İSPANYOL GÜVENLİĞİNDEN SERT MÜDAHALE

Özgürlüğün Karmaşıklığı, Hayatımızı Şekillendiren Faktörler Özgürlüğün Karmaşıklığı, Hayatımızı Şekillendiren Faktörler

Madrid yönetimine bağlı polis ve jandarmaların seçim merkezlerine yönelik müdahaleleri devam ederken, seçim merkezlerinin önünde bulunan herke genç yaşlı, kadın erkek olarak ayırt edilmeksizin polis tarafından tartaklanıyor.

Katalonya yerel hükümeti, İspanya hükümetinin tüm çabalarına rağmen sandık başına gitti. Seçmen saatler öncesinde seçim merkezlerine akın ederken, İspanyol polisi de referandumu engellemek için çeşitli önlemler aldı. Okullar işgal edilirken, Barselona'da polis ile seçmen arasında çatışma çıktı. Polisin plastik mermi kullandığı olaylarda en az 38 kişinin yaralandığı açıklandı. İçişleri Bakanlığı, referandumu durdurmaya çalışan 9 polis ve 2 askeri polis kuvvetinin de yaralandığını duyurdu.

337 YARALI

Katalonya referandumunda polis müdahalesi sonrası bilanço ağırlaştı, hükümet sözcüsü olaylarda 337 yaralı olduğunu açıkladı.

Eski Katalan Lideri Artur Mas, katıldığı televizyon kanalında İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'a seslendi. Mas, Rajoy'un görevinden 'istifa etmesi' gerektiğini dile getirdi.

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria düzenlediği basın toplantısında, Katalan hükümetinin 'sorumsuz' davrandığını söyledi.

İspanya merkezi hükümetinin karşı çıktığı referandum şiddete dönüşürken, çatışmalarda 9 polis ve 2 askeri polis kuvvetinin yaralandığı bildirildi.