Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Bakanlar Kurulu, Anayasa Mahkemesi'nin yasa dışı ilan etmesine rağmen dün yapılan referandumun ardından olağanüstü toplandı.

Puigdemont, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Katalonya, bir iç mesele değil. Arabulucu gerekiyor" dedi.

ARABULUCULUK KAÇINILMAZ

İspanya hükümetini "Şimdiye kadar diyalog kapılarını kapatmakla ve siyasi sorunu tanımamakla" suçlayan Puigdemont, "Ama artık bunun böyle devam edemeyeceği çok açık. Önceden diyalog nasıl kaçınılmaz bir şey ise şimdi de arabuluculuk kaçınılmaz. Oturup konuşmaktan daha etkili bir yol yok. Travmatik bir ayrılma istemiyoruz. Katalonya'da olanlar bir gerçek, İspanya devleti bunu ne kadar geç görürse o kadar kötü olur." ifadelerini kullandı.

HERKES TARAFINDAN ONAYLANMASI GEREKİYOR

Puigdemont, "Arabulucu olmaya hazır tarafsız kişilerden pek çok teklif aldık. Ama bu yeterli değil çünkü böyle bir arabuluculuğu sadece iki tarafın da kabul etmesi değil, herkes tarafından onaylanması gerekiyor" dedi.

"AKLINI KULLANMAK İÇİN ŞİDDETE İHTİYAÇ YOK"

Saat Endüstrisinde Öne Çıkan Ülkeler ve Markalar Saat Endüstrisinde Öne Çıkan Ülkeler ve Markalar

İspanya İçişleri Bakanlığı'nın gönderdiği takviye güvenlik güçlerinin bir an önce Katalonya'yı terk etmesi için ısrar edeceklerini belirten Puigdemont, ayrıca "Hükümet olarak, yaşanan temel hakların ihlal edilmesi vakalarına karşı özel bir soruşturma komisyonu kuracağız. Sorumluların bulunmasını istiyoruz. Katalan halkı barışçıl haliyle çok daha güçlü. Aklını kullanmak için şiddete ihtiyacı yok" diye konuştu.

POLİS MÜDAHALESİ PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan, referandum sırasında İspanya ulusal polisi ve jandarmanın bazı oy kullanma merkezlerine müdahalesi sonrasında çıkan olaylarda 900'e yakın kişinin yaralanmasını protesto etmek için Katalonya'daki tüm belediyelerin önünde eylem yapıldı. Katalonya Başkanı Puigdemont, yerel hükümet üyeleri ve Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, Barselona belediye binası önündeki eyleme katıldı.