Geçtiğimiz günlerde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Katalonya'nın dünya gündeminde geniş yer tuttuğunu dile getiren uzmanlar, kamuoyundaki tartışmaları yakından takip ediyor. İspanya'nın Katalonya hükümetini ve özerkliğini feshetmesiyle başlayan ve gün be gün sertleşen süreçle ilgili yorumda bulunan uzmanlar, Avrupa'daki bağımsızlık rüzgarının Arap Baharı'nın bir sıçraması olarak da nitelendirilebileceği üzerinde duruyor.

Dünyanın En İyi 5 Michelin Yıldızlı Restoranı Dünyanın En İyi 5 Michelin Yıldızlı Restoranı

Avrupa'da özerklik ve bağımsızlık isteyen tek yerin Katalonya olmadığını, Bavyera, Lombardiya, Bretonya ve Silezya gibi bölgelerin de bağımsızlık talebi içinde olduklarını vurgulayan uzmanlar, Katalonya kararının bir domino etkisi yaratacağını düşünüyor.

Katalonya'nın içine girdiği sürece karamsar yaklaşan uzmanlar, yaşanacakların Katalanların aleyhine gelişeceğini savunurken, bu bağımsızlık ilanının sürdürülebilir olmadığı görüşünü destekliyor. Uluslar arası dev firmaların birer ikişer Katalonya'dan çekilmeye başladığını kaydeden uzmanlar, Avrupa'daki herhangi bir ülkenin de bu bağımsızlığı tanıma adımı atmadığını hatırlatıyor. Bunun altında diğer ülkelerden ayrılarak kendi devletçiklerini kurmak isteyen bölgelerinde bulunmasının yattığını vurgulayan uzmanlar, örneğin İngiltere'de İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda; İtalya'da Padania ve Lombardiya, Fransa'da Bretonya, Almanya'da Bavyera, Çekya'da Moravya'ya işaret ediyor. Ülkelerin bu nedenle asla Katalanlara destek vermeyeceğini savunan uzmanlar, özerkliğin Katalan ekonomisini vuracağını hatırlatıyor.

Sonuç olarak Katalonya ile İspanya merkezi hükümetinin her geçen gün bozulan arasının hem katalonya hem de ispanya için ciddi sonuçları olacağını görmemiz şart.