Kefir Nedir?

Tüketim miktarı giderek artan bu gıdaların başında; "kefir" gelmektedir. Kefir, Kafkasya'da keşfedilip tüm dünyaya yayılan bir sağlık mucizesidir. İçerisinde yoğurtta bulunandan yaklaşık 15 kat fazla probiyotik bakteri bulunduran kefir, sütün kefir mayası ile birleşimi sonucu oluşan fermente bir içecektir.

Kemikleri güçlendiren, sindirim sorunlarının çözülmesinde etkili olan, hücreleri yenileyen, bağışıklık sistemini adeta baştan yaratan kefir, tüketicilerin yoğun talebi ile artık hazır olarak da marketlerde karşımıza çıkmaktadır. Hazır ürünleri satın almak yerine evde yapmayı tercih ediyorsanız, basit malzemelerle organik bir kefir hazırlamanız mümkün. İstediğiniz kıvama ulaşmak için ise bir miktar deneyim ve bolca sabır gerekmektedir.

Kefir Nasıl Yapılır?

Evde kefir hazırlamak için gerekli malzemeler;

1 litre süt (Tercihen doğal günlük süt)
1 yemek kaşığı kefir mayası ( 30 gr/kefir tanesi olarak da geçmektedir)
Tahta kaşık
Cam kavanoz
Plastik bir süzgeç ya da tülbent

Hazırlanışı

Sütü kaynatıp, üzerinde oluşan kaymağı aldıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakın (yaklaşık 20 derecede). Cam bir kavanoza alacağınız ılınan süte kefir mayasını katıp tahta kaşıkla karıştırın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, temiz bir bez ile etrafını sarın.

Yine oda sıcaklığında, ışık almayacak bir alanda beklettiğiniz kefir, yaklaşık 48 saat içinde hazır olacaktır. Fermente hale gelen kefirinizi tülbent ya da süzgeç yardımı ile süzüp tüketebilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan kefir buzdolabında ortalama 2 gün muhafaza edilebilir. Süzgeçte ya da tülbentte kalan kefir tanelerini ise yeniden maya olarak kullanabilirsiniz.