Özellikle kışa geçişen ruhsal yapımızda değişikler ortaya çıkartabileceğini belirten uzmanlar, bu durumdan korunma yolları ve tedavi yöntemleri hakkında bizlere önemli tüyolar verdi.

Güneş ışınlarının etkisini kaybetmesiyle birlikte beynimizdeki bazı hormonlarda işleyiş bozulmalarının ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, bu durumunda depresif duygularımızın artmasına neden olabileceği üzerinde duruyor.

Gecelerin daha uzun, gündüzlerin kısa oluşuyla birlikte uyku ve uyanıklık ritminin değiştiğini ve melankoliklik durumunun arttığını dile getiren uzmanlar, ekmek, makarna, patates ve tatlıların serotonin ürettiğini ve bizi moral bozukluğundan kurtaracağını hatırlatıyor. Ama burada dikkat edilmesi gereken noktanın bu besinlerin kilo aldıracak olması olduğunu belirten uzmanlar, diyet programında dikkatli olunmasını öneriyor.

Hava Durumu Uyarıları ve Tahminlerine İlişkin Güncel Rapor Hava Durumu Uyarıları ve Tahminlerine İlişkin Güncel Rapor

"Kış depresyonu" olarak tanımlanan hastalık tablosuna sahip bazı kişiler, kış aylarıyla birlikte ruh hallerinde değişiklikler hissederler. Şikayet olarak isteksizlik, azalan enerji, huzursuzluk, artan iştah ve uyku isteği onların yaşadıkları başlıca sıkıntılardandır.

Aslında mevsimlerin ruh sağlığına ve hastalıklarına olan etkisiyle ilgili bilgiler, antik yunan tıbbına kadar uzanmaktadır. Kışları uzun süren Kuzey Avrupa ülkelerinde intihar oranlarının yüksek olduğunu bildiren çalışmalar, sonbaharda depresyona girme ve hastaneye yatma sıklığının arttığını ortaya koyan araştırmalar da güneş ışığıyla ruhsal durumumuzun fazlasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koymaktadır.

Genellikle bazı anksiyeteli ve huzursuz olan bu kişilerde nadiren intihara eğilim de görülmektedir. Bu durum 2–3 haftadan uzun sürdüğünde ve belirtilerde artma görüldüğünde depresyondan söz edilebilmektedir.