Uzmanlar yapılan bilimsel çalışmalarda D vitamini eksikliğinin üreme sağlığını olumsuz yönde etkilediğinin net bir şekilde saptandığını ve çocuk sahibi olmak isteyen kadınların bu nedenle günde 15 dakika el, kol ve yüzlerini güneşlendirmeleri gerektiğini paylaşıyor.

Anne olmak isteyen kadınların veya hamilelerin günde 15-20 dakikalık bir süre boyunca güneşlenmesi veya güneşte yürüyüş yapmasının vücutları için gerekli D vitamini almaları için yeterli olacağını kaydeden uzmanlar, yaz tatiline giden anne adaylarının ise güneşlenme için gölgeyi tercih etmelerini öneriyor.

Uzmanlar annelik hayali kuran kadınlara güneşlenmelerini tavsiye ederken güneşin tam tepede olduğu saatlerden uzak durmaları gerektiğini de hatırlatıyor. 12 ile 15 saatleri arasında güneşten kaçmanın doğru olacağını dile getiren uzmanlar, güneş ışığını camın arkasından almanın insan vücuduna hiçbir yararı olmadığını da işaret ediyor.

Belirtilen dakikadan daha fazla güneşte kalmanın daha çok D vitamini almak anlamına gelmediğini de vurgulayan uzmanlar, D vitamini eksikliğinin son yıllarda kısırlık ve düşük gibi problemi olan hastalarda sıkça tespit edildiğini paylaşıyor.

Üreme sağlığını, yumurta rezervini, yumurta kalitesini ve döllenme oranını olumsuz etkileyen D vitamini düşüklüğünün, döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunma oranını da düşürdüğünü dile getiriyor.

Güneş dışında D vitaminini, ton balığı, uskumru, yumurta sarısı, karaciğer, süt ve süt ürünleri, tahıl ürünlerinden de alabileceğinizi belirten uzmanlar D vitamini eksikliği bulunan kişilerin mutlaka beslenme programlarına bu besinleri katmalarını öneriyor.

Tüp bebek ve kısırlık tedavisi gören hastaların mutlaka D vitaminlerini de kontrol ettirmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle yaşı 35'in üzerinde ve güneşten az faydalanan kişilerin D vitamini eksikliğiyle mutlaka karşı karşıya olduğunu hatırlatıyor.

Kısırlık tedavisinden çok bu kişilerin önce D vitaminlerini normal seviyeye getirmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var.