Özellikle doğum yapmayan kadınlarda myom riskinin daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın belirtileri, safhaları noktasında dikkatli olunması gerektiğini işaret ediyor.

Kadınların yüzde 25'inin hayatının bir döneminde yaşadığı rahatsızlıklardan biri olan myom, rahimde meydana gelen iyi huylu tümörlerdir. 20-35 yaşındaki kadınların yüzde 20-25'inde, 45 yaş üzeri kadınların ise yüzde 40'ında myomun ortaya çıktığını hatırlatan uzmanlar, genellikle hiçbir belirti vermeden, muayene esnasında tesadüfen ortaya çıktığını da savunuyor.

Myomların yerleştiği bölgeye ve boyutuna göre şikayetlerin değiştiğini ifade eden uzmanlar, önemli olan bu şikayetlerin farkına varıp doktora başvurmak diye de ekliyor.

Peki ama myomların ortaya çıkardığı şikayetler neler?

Uzmanlar myomu olan kadınlarda adet kanamalarının miktarında artma, cinsel ilişki sonrası kanama, adet sonrası dönemde ara kanama, sık sık idrara çıkma, karında şişkinlik ve büyüme, adet ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtilerin yaşandığını hatırlatıyor.

Rahim içinde bulunan myomların kısırlığı da tetiklediğini belirten uzmanlar, çocuk sahibi olamayan kadınların yaklaşık yüzde 2 il 3'lük kısmının myomlardan dolayı bu sorunu yaşadıklarını savunuyor.

Yumurtalık kanalına bası yapan myomların, spermlerin yumurtaya erişmesini ve döllenmeyi engellediğini ifade eden uzmanlar, kadınlardaki tekrarlanan düşüklerin altında da bu myomların yattığını paylaşıyor.

Myomların düşükler kadar erken doğuma da yol açtığını dile getiren uzmanlar, cerrahi operasyonla çıkartılan myomların düşüğü engellediğini hatırlatıyor.

Hiç doğum yapmamış kadınlarda myomların daha fazla görültüğünün altını çizen uzmanlar, menopoz sonrasında da miyomların küçüldüğünü belirtiyor.

Miyom belirtilerini taşıyan hastaların tedavisinde ağrı kesicilerin, düşük hormon içeren doğum kontrol haplarının büyük etkisi olduğunu hatırlatmakta da fayda var.